— Hvorfor bør folk stemme på din bok?

— Fordi den er del av en kampanje for en bedre verden. Den er en øvelse i å møte grensene mellom det gode og det onde i oss selv og i andre, like åpent som barn.

Jeg har forsket på konflikthåndtering i voldssaker blant voksne, og som forsker er jeg overrasket over hvor svart-hvitt voksne kan tenke omkring det gode og det onde, mellom snill og slem. Som mor er jeg på den annen side overrasket over hvor kloke og nyanserte små barn kan være når det gjelder det samme. Jeg er imponert over hvor modige mine egne barn på fire og seks år er når det gjelder å utforske grensene mellom det gode og det onde i seg selv og i andre. Noen ganger bare vil de bråke og krangle og slåss, for så å bli venner igjen. De er rett og slett oppriktig interessert i det, og den interessen tar jeg på alvor i boka om Mibi og Mobo. Jeg tror ikke det er sant at barn må ha alt så enkelt og svart-hvitt som det legges opp til i mye barnelitteratur, bare fordi de er små.

— Har du lest bøkene til noen av de andre nominerte?

— Ja, nå har jeg lest alle. Jeg føler meg beæret over å få være i selskap med fire så gode og anerkjente forfattere, tatt i betraktning at Mibi og Mobo er min første skjønnlitterære bok. Rune Belsviks Kommoden er min favoritt. Noen av novellene til Gaute Heivoll traff meg også midt i hjertet. Både Belsvik og Heivoll har en fortellerstil jeg liker svært godt.

— Hva synes du om denne litteraturprisen?

— Jeg synes det er flott med en slik pris som løfter fram forfattere i landsdelen. Det utgis veldig mange bøker, og det er lett å drukne i markedet. Nominasjonen i seg selv er en fin anerkjennelse, og jeg synes vi som er nominert er blitt godt ivaretatt av de som står bak prisen.

For meg er det ekstra spesielt at det er en pris for Sørlandet, for jeg får stadig høre at jeg pirker borti temaer som er særlig vanskelige nettopp på Sørlandet. Banning og slikt. Å bli nominert føles derfor nesten som en liten tilgivelse, og det gjør godt.

— Hva gjør du nå?

— Akkurat nå prøver jeg å få tak i en ny mobiltelefon fortest mulig! Den gamle er gått i stykker, og jeg merker hvor avhengig jeg er av mobiltelefonen.

For øvrig jobber jeg videre med min kampanje for en bedre verden. Skal en kampanje ha noen som helst sjanse til nå fram, gjelder det å formidle budskapet gjennom så mange sanser som mulig, tenker jeg. Derfor holder det ikke bare med en bok. Mibi og Mobo skal være musikk og film også! Jeg har nettopp vært i studio med musiker og produsent Harald Fjelde og spilt inn sangen om Mibi og Mobo. Og nå har jeg tatt med meg sangen til Frank Mosvold i filmselskapet Kool Produktion for å få laget en animert musikkvideo. Musikkvideoen er et skikkelig stuntprosjekt. Jeg kan ingenting om animasjon, og har foreløpig bare delfinansiering på plass. Men Frank Mosvold er en dyktig produsent, han har heldigvis tro på prosjektet og hjelper meg i gang.

Og hjelp kan jeg trenge, for jeg bruker mye tid på å være livredd for at jeg er så modig at jeg tør å lage en kampanje for en bedre verden. Noen ganger føler jeg meg som en fjellklatrer med alvorlig høydeskrekk.

Sørlandets litteraturpris

Innstiftet og finansiert av bokhandlerne og bibliotekene i Agder. Den deles ut i forbindelse med «Verdens bokdag» som er 23. april hvert år.

En jury velger opptil fem bøker fra bokproduksjonen foregående år. Publikum avgjør hvilken av de fem bøkene som får prisen. Alle som vil kan stemme.

Stemmegivningsperiode er 14. februar til 10. april. Stemmeskjema vil ligge i alle bokhandlere og på alle folkebibliotek i Agder. Det ligger også stemmeskjema på www.sorlandetslitteraturpris.no. I tillegg kan det stemmes på SMS. Prisen er på 20.000 kroner.

De nominerte i år er Rune Belsvik, Ingrid Kristine Hasund, Gaute Heivoll, Finn Iunker og Nils Chr. Moe-Repstad.

Noen av forfatterne kan treffes i kveld på et arrangement i Sirdal kulturhus. I morgen kveld blir det «bokbad» på Måltid i Agder.

Ingrid Kristine Hasund

Født 1969, oppvokst i Kristiansand.

Dr.art, førsteamanuensis i engelsk og norsk ved Universitetet i Agder, fakultet for teknologi.

Tok doktorgraden på bruk av ordet «lissom» og har forsket på banning i norsk og engelsk ungdomsspråk. Hun har deltatt som språkekspert blant annet i Først og Sist, Typisk norsk, Språkteigen og NRKs Frokost-tv.

Har utgitt en rekke fagbøker, om ungdomsspråk og slang, om religiøs banning og «nestenbanning».

Mibi og Mobo

Mibi og Mobo er en utfordrende fortelling om to små, brasilianske mobiltroll. Boka leker bevisst med barns hverdag og er herlig løssluppen, samtidig som den inviterer til flere gode samtaler mellom den yngre og den eldre leseren. Mibi og Mobo er en barnebok som ikke unngår det ubehagelige, og som dermed gir stor leseglede.

(Sitat fra nettstedet til Sørlandets Litteraturpris)