KRISTIANSAND: — Det var en stor opplevelse, men også hardt! Jeg fikk trene med en av verdens største kampsportstjerner. Det var helt fantastisk, sier Semra Turan.

Hun har hovedrollen i ungdomsprogrammets åpningsfilm «Fighter». Sammen med regissør Natasha Arthy har skuespillerinnen tatt turen til Barnefilmfestivalen for å vise fram filmen.

Poetisk kung fu

Og etter å ha sett filmen er det ikke merkelig at Turan synes det var hardt. Fighter handler nemlig om kampsport, nærmere bestemt Kung Fu. Kampsportscenene er koreografert av Xian Gao, som også medvirket i Ang Lees «Snikende Tiger, skjult drage». Dette er med andre ord kampsport på sitt aller mest poetiske. Gao spiller også treneren i Fighter.

Semra Turan spiller 17 år gamle Aicha, en dansktyrkisk jente som lever for sporten sin. Faren er ikke glad for at hun bruker tid på dette, og er opptatt av ære og skolegang. Men når Aicha får tilbud om å trene med et elitelag, kan hun ikke si nei. Derfor bestemmer hun seg for å gå bak ryggen på familien, og gjøre det likevel.

Regissør Natasha Arthy fant hovedrolleinnehaveren på en landskamp mellom det danske og det norske karatelandslaget.

— Hun tapte kampen, men vi så at hun hadde potensial for å gjøre det godt på lerretet, sier Arthy.

Følg drømmen!

Selv om det er en del likheter mellom Aicha og hovedrolleinnehaver Semra, er det ikke hennes historie filmen forteller.

— Jeg har drevet med kampsport siden jeg var åtte år, og mine foreldre har alltid støttet meg. Det er vel derfor jeg har kommet så langt, sier hun. Hun forstår likevel dilemmaet til rollefiguren sin godt.

— Man må selv ta ansvar for sitt liv, men det kan likevel være vondt å såre dem man elsker.

Regissøren mener oppvekst er filmens egentlige tema.

— Filmen handler om være ung og finne ut hva man vil. Alle unge må ta konsekvensene og ansvaret for valgene de tar. Det at historien handler om en andregenerasjons innvandrer setter bare det hele mer på spissen. Det er dessuten mange fordommer mot jenter med etnisk bakgrunn, sier Arthy.

De var spente på hvordan innvandrermiljøene ville ta imot filmen, men responsen har vært veldig god. Da «Fighter» ble vist under Filmfestivalen i Berlin, var Tyrkia det første landet til å kjøpe den inn. Turan synes det er en viktig historie hun har fått være med å fortelle.

— Det handler jo først og fremst om å ta sin egen kamp og gjøre sine egne valg. Det trenger ikke å være Kung Fu. Det viktigste er å følge sin drøm, sier hun.