KRISTIANSAND: — Vi har støttet Quart-festivalen med 440.000 kroner, fordi vi mener festivalen er viktig. Vi synes det er trist at det hele endte med konkurs, sier Per Anders Ropstad i Sparebanken Pluss til Fædrelandsvennen.

I fjor støttet banken Quart med 200.000 kroner. I år ble beløpet doblet, og vel så det. .

Universitetet i Agder er samarbeidspartner for Quart-festivalen, og har bidratt med 200.000 kroner.

— Vi har ansett det som viktig å støtte festivalen. Vi har sett på det som nyttig og verdifullt, for så vel studentene som for miljøet i byen. Det er viktig med liv og røre i byen om sommeren, sier Eli Skaranger ved UiA.

Kontroll

Per Anders Ropstad i Sparebanken Pluss forteller at man i banken fikk inntrykk av at arrangørene hadde alt under full kontroll på det tidspunkt banken bestemte seg for å gå inn med støtte.

Han legger til at banken har som erklært policy å støtte opp om både kulturell og næringsrettet aktivitet som man vurderer som viktig for byen og landsdelen.

— Vi mener at de som jobbet for å få årets festival i gang, gjorde så godt de kunne. Men oppgaven ble tydeligvis for vanskelig. Det beklager vi, sier Ropstad.

Unntak

Tidligere styreleder for Quart, Steinar J. Olsen, ser på disse to lokale virksomheten som hederlige unntak i det lokale næringsliv med hensyn til støtter til festivalen.

— Hadde vi møtt denne holdningen fra flere lokale foretak, hadde det trolig vært økonomisk grunnlag for å drive videre, sier han.

Stormberg har for sin del bidratt med 1,3 million kroner, som etter hvert vil dukke opp som krav i boet.

Fra flere firma og foretak foreligger tilsagn om betydelige beløp. Men de aller fleste har forfall nær festivalstart, og vil dermed slippe unna. De har ikke betalt før festivalen selv begjærte seg konkurs, om lag en måned før festivalen skulle ha startet.

På vingene

Sony Ericsson sto på listen med tilsagn på 500.000 kroner, og Peppes Pizza med 250.000 kroner. Begge disse har tidligere sagt at de avtalene ikke kommer til å tape på konkursen. Beløp var ikke innbetalt.

Flyselskapet Norwegian har gitt tilsagn om støtte, og da i form av at flyselskapet skulle bringe artister fra London og til Kristiansand. – Som motytelse skulle vi få en del eksponering i Kristiansand i festivalperioden, forteller informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian til Fædrelandsvennen.

Hun presiserer at ikke en eneste kroner er betalt ut.

I de papirer som Steinar Olsen sitter med, oppdatert liste pr. 23. mai over sponsorer, som han har fått fra andre i festivalledelsen, står Norwegian oppført med et bidrag på inntil en million.

— Totalt ukjent for oss, sier Anne Grete Ellingsen.

I den samme listen er Bymagasinet og Hansa Borg ført opp med tilsagn på henholdsvis 200.000 og 300.000 kroner. Nescafe og Phillips Morris skal hver ha gitt tilsagn om 150.000 kroner. Coca Cola skal ha bebudet støtte på 100.000 kroner, mens kondomprodusenten RFSU er ført opp med tilsagn på 40.000 kroner. Dessuten er der noen få mindre bidragsyter.