Maria Haukaas Storeng, koristene og NRK-teamet i kulissene har en god følelse før de skal i ilden i Beograd Arena og fremføre Norges bidrag «Hold on, be strong». Norge konkurrerer med 18 andre land om ti plasser i hovedfinalen lørdag 24. mai.

Prøvene og andre forberedelser har gått svært bra, og teamet var på plass i Beograd allerede søndag for en drøy uke siden. Innimellom forberedelsene har det vært intervjuer og pressekonferanser med norsk og utenlandsk presse, foruten litt lokal sightseeing og festligheter på kveldstid.

– Vi har prioritert mellom festene, vært på noen for gøy og noen for å promotere Norge, forteller Maria. Men hun understreker at søvn er viktig for ikke å slite på stemmen:

– Så det er bare å være flink pike, og komme seg i seng!

Fornøyde etter generalprøven

Maria og de andre er generelt fornøyde etter generalprøvene, og kunne fortelle at problemene med glatt scenegulv nå er historie. Ballerina Ingrid Lorentzen kontaktet delegasjonen etter at hun leste om disse vanskene og tipset dem om å bruke harpiks under skoene for ikke å skli:

– Harpiksen har funka som bare jernet, som Maria sa.

Låtskriver Mira Craig deler optimismen til de andre:

– Showet vårt fremstår som solid og bra, og jeg er trygg på at vi kommer til finalen.

Hennes eneste bekymring er at scenelyset gir et litt kaldt inntrykk, men fortalte at de kompenserer med sminke og frisyrer for å få mer varme i fremføringen.

Klassisk sceneshow

Maria vil ikke spå om utfallet for andre deltakere.

– Jeg har sagt hele tiden at jeg holder meg unna spekulasjoner, jeg vil heller konsentrere meg om å gjøre en god jobb, sier hun.

Men Mira legger til at hun tror folk vil puste litt lettet ut over Norges klassiske sceneshow etter Slovenias litt teatralske variant.

To semifinaler

I Beograd settes det ny rekord med hele 43 deltakerland i Eurovision Song Contest, og dermed er det bestemt at det i år skal holdes to semifinaler. Alle land må dermed kvalifisere seg til hovedfinalen lørdag 24. mai, utenom vinnerlandet Serbia og de såkalt «fire store» som alltid er sikret finaleplass – Frankrike, Spania, Storbritannia og Tyskland.

19 land deltar i hver semifinale, hvor ti går videre til hovedfinalen. Ni av landene får billett til hovedfinalen ut fra telefonstemmene som avgis, mens ett får plass ut fra poeng gitt av nasjonale juryer. Disse juryene er alltid klare som back-up, i tilfelle problemer med telefonstemmene.

Det er ikke tilfeldig hvilken semifinale de ulike landene er i. Etter flere år med kritikk av naboland som stemmer på hverandre, det være seg på Balkan, i Norden eller andre steder, er nå gruppene av land som favoriserer hverandre splittet opp. Dermed er Norge og Sverige i hver sin semifinale, Hellas og Kypros i hver sin, og Bosnia og Kroatia i hver sin. Landene får bare stemme i den semifinalen de deltar, mens alle deltakerland får stemme i hovedfinalen lørdag.

Sent tirsdag kveld får vi vite om nyordningen bidrar til en mer geografisk balansert fordeling av hovedfinalistene – og om Norge får finaleplass i år.