JUST HOCKEY: Uten skøyter og puck. Og musikken går ikke til icing, men heller til en kald en. Eller to. FOTO: Peter Murray

HOVE: Denne uka har Hovefestivalen hittil sluppet tre britiske band: Indiebandet Metronomy , death/metalcorebandet Bring Me The Horizon og Elektronikabandet Fujiya & Miyagi.

Hove har lovet fem artister/band denne uka, og fredag er første amerikanske innslag på plass i stallen, nemlig Portland-bandet Hockey, som for de aller fleste nordmenn er et ubeskrevet blad.

Bandet har gitt ut ett album, Mind Chaos , og har blant annet gjort seg bemerket med låtene "Song Away" og "Too Fake".

Bandet sykler rundt i synthpop og smårocka arrangementer, obligatoriske handclaps, synthtrommer og en seriøs flørt med 80-tallets radiohits, soul og et lite dryss funk. Sjangermessig er det ikke lett å spikre dem fast, men selv plasserer de seg i New Wave-kategorien.

Toffen-favoritt

Skal vi tro kritikerne, er Hockey, som signet med EMI i november i fjor, noe av det mest lovende som har kommet fra øverste venstre hjørne av USA på lenge.

Toffen Gunnufsen har siklet på bandet lenge, helt siden han i fjor høst, i en frampeik-sekvens i regi av Lydverket på NRK spådde dem en lysende karriere.

I februar og mars spiller Hockey på flere scener i England. Har du imidlertid ikke råd til en flybillett, kan du jo ta deg en pint og høre noe av musikken deres på bandets myspace-side .

Portland overtar

Portland, den største byen i delstaten Oregon, ligger nord på USAs vestkyst, og bare noen Supermann-steinkast fra Seattle, 90-tallets ubestridte episenter for alternativ rock og grungemusikk.

Akkurat når Seattle ble et begrep, og ikke bare en by, strides de lærde om, men grunge-plateselskapet Sub pop, Nirvanas legendariske utgivelse Nevermind (1991) Kurt Cobains selvmord tre år senere, samt tidlige utgivelser fra Seattle-band som Soundgarden og Pearl Jam på tidlig 90-tall, satte byen på rockekartet som kanskje ingen hadde gjort siden Jimi Hendrix.

Da Portland-bandet The Dandy Warhols vartet opp med singelen "Bohemian Like You" i 2001, var hansken kastet.

I dag snakkes det høyt og varmt og glødende om Portland som Seattles arvtager og USAs nye indie-mekka. Nye band som YACHT, Blind Pilot, Caves, DCRS, Panther, The Shins, Modest Mouse og Hove-klare Hockey, er alle representanter for en ny bølge av indierock/ new wave-musikk, en blanding av inspirasjon fra Manchester, Detroit og Berlin. Og en god dose Oregon-patriotisme.

Kan Portland-bølgen treffe sørlandet i sommer? Det gjenstår å se. Norske musikkjournalister er uansett sikkert allerede i gang med å pugge ishockey-uttrykk.