KRISTIANSAND: — Fordi den faktisk handler om noe som har foregått på Sørlandet, den beskriver en historisk hendelse, noe oppsiktsvekkende som skjedde i Kristiansand.

Jeg har skrevet ei bok hvor kristiansanderne kan kjenne seg igjen, sine egne steder, sine egne liv og sin egen historie. Jeg har fått følelsen av at romanen har angått dem, men har også oppdaget at noen ikke husker det dramatiske som skjedde. På Østlandet hvor jeg bor, er det svært mange som ikke vet noe om sprengningen av Fædrelandsvennen.

— Har du lest bøkene til noen av de andre nominerte?

— Nei, men det kan jeg godt tenke meg å gjøre. Jeg har lest Bjarte Breiteigs to tidligere bøker og flere av Øystein Lønns. I 1980 skrev jeg en semesteroppgave om Lønns lille bok, LU, på ADH (senere HiA).

— Hva synes du om denne prisutdelingen?

— Det er veldig bra å løfte fram forfattere som har en tilknytning til Sørlandet. Det synliggjør for publikum at landsdelen har et litterært liv. For selv om jeg bor på Østlandet, så føler jeg meg i høyeste grad som sørlending i mitt hjerte. Og når jeg blir nominert til denne prisen, så føler jeg meg sett og verdsatt. Jeg ble tidligere nominert for romanen Dødvinkel.

— Sørlandske forfattere vinner stadig priser, men når ikke opp på de lokale bestselgerlistene. Hva kommer det av?

— Jeg tror ikke lokal tilhørighet har noe å si for skjønnlitteraturen. Det er stort sett de samme bestselgerne over hele landet. Kanskje har folk i nord en sterkere bevissthet om sin egen kultur og sine egne forfattere.

Men jeg som ser landsdelen utenfra, registrerer at det skjer store ting på Sørlandet for tiden. Det er mange gode, unge forfatterer som kommer derfra. Både Mirjam Kristensen og Bjarte Breiteig er strålende, og det er mange andre navn i tillegg.

— Hva holder du på med nå?

— Jeg har begynt å skrive på en ny roman, men det er veldig tidlig i prosessen. Dessuten er jeg ferdig med en liten barnebok, sier Line Baugstø.

FAKTA OM LINE BAUGSTØ:

Født i 1961 i Kristiansand. Debuterte med romanen «Reise i gult lys» i 1986. Hun har siden utgitt to novellesamlinger, flere barnebøker, samt sju romaner.

Bor i Ski i Akershus fylke.

NOMINERT: Fire dager, åtte år

Roman. Oktober forlag

Forfatter: Line Baugstø

Handler om: Et mor-sønn-forhold, om en enslig og sveket kvinne og en tenåring på Fiskå ungdomsskole i Vågsbygd. Sprengningen av Fædrelandsvennens bygg på Torvet i 1972 står sentralt.