Nå er platedirektor, Idol— og X factor-dommer Simon Cowell (49) en av verdens rikeste menn i musikkindustrien. Men det har ikke alltid vært slik.

Under den forrige finanskrisen nådde mannen som er kjent for sine harde tilbakemeldinger til Idol- og X factor-deltakerne bunnen. Han sier han hadde lånt over evne, mistet alt han eide og måtte bygge opp hele formuen sin på nytt.

— Jeg hadde min finanskrise for 20 år siden. Krisen skyldtes lignende omstendigheter som dagens finanskrise. Aksjemarkedet kollapset, og jeg hadde lånt for mange penger, sier Cowell til amerikanske National Enquirer.

— Jeg skyldte bankene mange penger.

Betalte bare kontant

— Det var en oppvekker. Jeg sverget på at jeg aldri skulle låne penger igjen. Dersom jeg hadde råd til noe, skulle jeg betale kontant. Og kunne jeg ikke det, skulle jeg vente med å kjøpe.

Det krevde hard jobbing, men som kjent har Idol-dommeren fått sving på karrieren.

— Det tok meg fem år å komme meg på bena igjen. Men jeg klarte det, sier Cowell.

Briten hevder nå han til og med likte å være fattig – for en kort periode.

— Merkelig nok er det ikke vonde minner. Fordi på den tiden levde jeg over evne og måtte lande med et brak.

Følte seg fri

Det er mulig at rikdom og suksess nå preger perspektivet hans, men Cowell sier han følte en viss frihet ved å være blakk.

— På et forunderlig vis var det en utrolg bra ting for meg. Det fulgte med en følelse av frihet i å eie absolutt ingenting. Jeg hadde fortsatt energi og ønske om å forandre livet mitt til det bedre, sier han til avisen.