USA 2009

Regi: James Cameron

Manus: James Cameron, Jon Landau

Skuespillere: Sam Worthington, Sigourney Weaver, Zoe Saldana, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi

Sensur: 11 år

Egnethet: Ungdom/voksen

En avatar er en genetisk hybrid mellom menneskelig DNA blandet med DNA av de innfødte på den fjerne månen Pandora. De som bebor Pandora kalles Na’vi. På Pandora finnes et meget sjeldent mineral, en naturressurs som kan redde Jordens energikrise. Denne ressursen vil menneskene svært gjerne ha tak i.

Filmens handling foregår i år 2154. Den invalide ex-marinejegeren Jack Sully rekrutteres til å være med på et program på nettopp den galaktiske utposten Pandora. Han skal gi liv til en avatar, som blant annet har DNA fra hans tvillingbror. Jack Sullys avatar har som mål å infiltrere en na’vi-stamme, fordi stammen lever midt i et område hvor det før nevnte mineralet befinner seg.

Men se så om ikke Jack får, etter hvert, stor sympati for na’vi-stammen, deres levesett, deres kompetanse og deres syn på tingene. Og på en spesiell kvinne blant dem…

La det så være forkynt: Grunnhistorien her har vi opplevd mange ganger tidligere, i mange forkledninger. Både i westernfilmer, i rene historiske verk, i science fiction-filmer. Og bemerk tydelig nå: Dette er ingen science fiction-film med en intellektuell standard som for eksempel Stanley Kubricks ”2001 – En romodyssé”. Dette er et rent actioneventyr. Og vi påstår blankt: Et actioneventyr av aggressiv karakter og ordinært tilsnitt.

Når det er sagt, skal følgende artikuleres: Effektmessig og visuelt er dette storslått, spektakulært. Billedmessig har ”Avatar” stor energi, det visuelle er iblant helt nyskapende. Og dér ligger filmens fundament og digre bærebjelker og vel også dens overordnede mål.

Som en historie om Mennesket, dets kår og vilkår, dets forhold til seg selv og Tilværelsen og Universet, sier filmen like mye som et militærprogram om skyteøvelser i utmark. Men andre ord: Terningkast fem gis til effektene, den billedmessige energien, de storslåtte visuelle grepene.

Publikum kan selv velge om de vil oppleve ”Avatar” i 3D-versjon, eller i tradisjonell 2D.