KRISTIANSAND/USA: — Det er det sprøeste jeg har vært med på. Det har aldri skjedd så mye i mitt liv før som på den turen, ler proffskater Tom Erik "Tom Tom" Ryen.

I over en måned har skateren fra Tveit vært utstyrt med mikrofon og blitt fotfulgt av et amerikansk kamerateam på fem personer døgnet rundt. Anledningen er den kommende reality-serien "Danny Kass And The Dingo", sesong 2, på tv-kanalen Fuel TV.

I serien som omhandler livet til den amerikanske snowbardstjernen Danny Kass, er Ryen en av femten håndplukkede skatere som legger ut på en hesblesende roadtrip sammen med Kass.

Du kan se samtlige episoder via Fuel TV her.

Foto: Fuel TV

— Jeg bare skater, reiser rundt og har det gøy, forteller Ryen, og viser klipp fra tre av sesongens i alt syv episoder til fvn.no. I løpet av en måned besøker vennegjengen 13 byer i USA for å promotere to ganger olympisk sølvmedaljevinner Danny Kass sin nyeste snowboardfilm, "Boned Age". Målet med tv-serien er å promotere filmen, ha det moro og lage "en episk skatefilm" underveis.

26.000 dollar i kontanter, 13 destinasjoner, en buss fullstappet med femten skatere og en playmate samt en real motorstopp, er bare noen av ingrediensene i tv-serien.

— Jeg vil ikke kalle det en familieserie, men serien er ikke bare for skatere og snowboardere, understreker Ryen, som tror programmet "kan bli ganske stort".

Foto: Irene Svozilik

"Jackass"

Tv-serien har samme produsent som gjengen bak den populære Mtv-serien "Jackass" hadde. Det betyr en tv-pakke ispedd en god dose galskap. Fortellerstemmen i programmet tilhører ingen ringere enn rapstjernen Lil' Jon, og flere kjendiser blir å se i serien. I løpet av de 8 episodene som skal vises lover Ryen at det til tider vil være kaotisk. Det amerikanske kontinentet får seg en real styrkeprøve når den omreisende bussen legger i vei.

En håndfull av gjestene har nærmest til oppgave å stelle i stand både kvalm og spetakkel. Ryen er ikke en av dem. For ham var det først og fremst en vennetur.

— Det er ikke viktig for meg å promotere meg selv som en drittsekk, eller en som lager drama. Jeg tar ikke av. Jeg er bare meg selv. Det er viktig å være et forbilde for "kidsa" og da er det ikke kult å være en drittsekk, sier Ryen om de "respektløse skaterne".

— Men det er funny å se hva som skjer når du stapper femten folk inn i én og samme buss og se hvordan det utvikler seg i løpet av en måned, ler Ryen, som har lært både seg selv og andre mennesker å kjenne etter en måneds opphold i en trang buss med hang til motorstopp. I tillegg til at man blir reisevant.

Foto: Irene Svozilik

Ryen startet sin skatekarriere allerede som femåring hjemme i Tveit. I dag har han reist verden rundt for å spille inn skatefilmer og delta i skatekonkurranser.

— Det er dette jeg har jobbet for hele livet, forteller han.

Hollywood

Fra før av har Ryen prydet amerikanske og norske skatemagasin og dvd-er, fått ansiktet sitt på trykk på både t-skjorter og hettegensere, men han innrømmer at det skal bli annerledes å se seg selv på tv. Han tar likevel hysteriet med stoisk ro og er ikke redd for at stjernestatusen skal gå til hodet på ham.

— Det er jo bare tv-seere, sier han avslappet om kanalens 51 millioner seere.

- Døråpner

Ryen har imidlertid håp om at serien kan gjøre navnet hans kjent og være en døråpner til en videre skatekarriere i USA og verden forøvrig. Tv-kanalen er nemlig etablert i både USA, Australia og New Zealand og er i ferd med å kapre flere tv-seere.

Og lovordene fra hovedpersonen selv, Danny Kass, er heller ikke noe dårlig skussmål, når man vil bli lagt merke til som skater:

— Han er en utrolig skater, en god venn og jeg er glad for å ha ham med på denne turen, sier Kass om Ryen. Til tross for flere skatefilmer på samvittigheten, innrømmer han at det skal bli annerledes å se seg selv på tv.

Ryen må likevel venne seg til det. Kristiansanderen er allerede klar for sesong 3 av serien. - Serien er allerede innspilt, bekrefter han, og lover nye eventyr i Japan neste år.

Men søndag blir han altså å finne på tv-skjermen til 51 millioner amerikanske tv-tittere.

— Det blir funny å se seg selv i introen, sier han beskjedent om den saken.

Du kan se samtlige episoder via Fuel TV her.