Etter at No Name No Fame ble stemt ut sist fredag var det bare ni finalister igjen. Chand Torsvik (27) fra Namsos åpnet ballet med «En Jävel På Kärlek» og flørtet ivrig med publikum i salen.

— Du trøkka på. Det var masse energi, mente Mira Craig, selv om hun hadde noe å utsette på stemmeføringen.

Både Peter Peters og Jan Fredrik Karlsen lot seg imponere av trønderen, selv om førstnevnte påpekte at det kanskje ikke var verdens beste sangprestasjon.

Grenser

Rikke Lie (23) fra Ålesund forsøkte seg på «Lovefool» av The Cardigans, og Peters var godt fornøyd. Fullt så fornøyd var ikke Mira Craig. Hun syntes det ble "litt for mye karikatur". Karlsen savnet også noe.

— Jeg savner den sterke Rikke, sa han.

The Johnsen Sisters gjøv løs på Pinks «Sober».

— Nå fikk stemmene deres leve, mente Mira Craig.

— Dere valgte en låt der stemmene deres kom tydeligere frem, sa Karlsen.

Bergen

Bergenshåpet Gabrielle Leithaugen hadde som oppgave å vise at Bergen er Norges svar på Jamaica. Dermed var det duket for hennes versjon av «Is This Love».

— Lekkert var det, mente Peter Peters.

— Risky å ta en Bob Marley-låt, men det funket, supplerte Craig.

— Litt skeivt, surt og ensforming. Men jeg liker deg likevel, kommenterte Karlsen.

Shackles var en av de to siste gruppene som var igjen i konkurransen. De gikk til angrep på Destiny's Child-hiten «Survivor». De fikk testet overlevelsesinstinktet forrige fredag, og dommerne var usedvanlig positive.

— Dette tok helt av, skrek en ekstatisk Mira Craig etter opptreden.

— Dette var jo dritfett, mente Karlsen, og fikk støtte fra Peters.

Kjærlighet

Lise Mæland hadde fått i oppgave å synge en "nydelig sang om kjærlighetsorg" av Peter Peters. Sangen var Angie Stones «Wish I Didn't Miss You», og dommerne var noe avmålte. Tommy Fredvang sang sin egenkomponerte «Wake Up Call»,

— Du er en vaskekte popstjerne, konkluderte Karlsen.

De to andre var mer avmålte, men ga mer enn godkjent karakter. Etter siddishåpet var det duket for Pernille Svensen Øiestad, og hennes versjon av «Måndagsbarn».

— Du eier scenen, du lager et kanonshow, sa Peters, og hun fikk også ros av Craig. Karlsen lot seg imidlertid ikke imponere:

— Du sang denne låten veldig staccato, sa han.

Sist

Siste artist i ilden var Mari Lorentzen. Hun stilte opp i det som sannsynligvis var kveldens dyreste antrekk da hun framførte Lisa Nilssons «Säg Det Igjen».

— Jeg føler meg som en prinsesse i den, skrev hun i sin «X Factor»-blogg før finalen.

Hun strippet det ned, og sang Lisa Nilssons «Säg Det Igjen».

— Utrolig modig. Du traff hjertet mitt. Dette er det beste du har gjort på norsk fjernsyn, mente Karlsen.

Videre

I tur og orden leste Charlotte Thorstvedt Gabrielle, Shackles, Mari, The Johnson Sisters, Chand, Pernille og Tommy lest opp. Det betød at Lise Mæland og en gråtkvalt Rikke Lie måtte synge på nytt. Dommerne brukte lang tid på å bestemme seg. Peter Peters fikk den avgjørende stemmen.

— Det er utrolig vanskelig for meg, men jeg må velge Lise, slo han fast.