— Det er en nydelig opplevelse jeg har fått her i dag. Den beste bursdagsgaven jeg kunne ha fått, sa Liv Ullmann etter å ha tilbragt to timer på scenen i Dokkhuset sammen med filmklipp som utløste en strøm av minner fra en innholdsrik filmkarriere.

Institutt for kunst og medievitenskap ved NTNU feirer nemlig sin æresdoktor med et to dager langt fagseminar om Liv Ullmanns skuespillerliv og fenomenet filmstjerner generelt. Det åpnet på Dokkhuset med et to timer langt tilbakeblikk på utvalgte filmer i Liv Ullmanns karriere, der Ullmann selv kommenterte scener og fortalte fra innspillingen av filmer som Ingmar Bergmans «En passion» og «Høstsonaten» og Jan Troells «Utvandrarna» og «Nybyggarna». Slutten av sistnevnte framkalte ikke bare et snufsekor i salen, men også noen tårer hos hovedpersonen selv.

— Jeg har fått lov til å minnes saker som gjør meg enormt glad for at jeg har fått leve og hatt et så fint yrke. En stor gave, sa Ullmann.

Lærte om egen stjernestatus

Hun gledet seg til å fortsette seminaret fra salen, der hun skulle høre filmforskere gi sine betraktninger om Ullmanns karriere og internasjonale stjernestatus. I følge professor Gunnar Iversen er Liv Ullmann den eneste virkelige stjernen Norge har fostret. Liv Ullmann medgir at hun vet godt at hun er kjent utenfor Norges grenser.

— Men om det gjør meg til filmstjerne? Det vet jeg ikke. Jeg vet ikke hva en filmstjerne er. Men nå skal høre disse foredragene, sa 70-årsjubilanten blidt.

Holder «Saraband»-innledning

På fingeren hadde hun universitetsringen hennes far fikk da han var ferdig med ingeniørstudiene på daværende NTH i Trondheim.

— Hver gang jeg skal gjøre noe jeg er nervøs for, er denne ringen med meg, fortalte Liv Ullmann etter sitt bidrag på filmkonferansen i Trondheim som bærer hennes navn.

Torsdag kveld får trønderne en ny mulighet til å høre Liv Ullmanns egne tanker om en film hun har spilt i. Da viser NTNU, Trondheim kino og Cinemateket filmen «Saraband» med innledning fra Ullmann selv, gratis i Liv Ullmann-salen på Nova kino.