OSLO: — Jeg holdt på å skru ned cymbalene da noen kom og sa at Jello Biafra ville snakke med oss. Da var det bare å slippe alt og bukke, sier en overveldet Per Bertrand Aanonsen fra Violent Years.

Det var etter mandalsbandets konsert på Rockefeller Annex torsdag at pønkelegenden fra USA ble så begeistret at han tok turen til garderoben for å hilse på.

Pønkgudfar.

Jello Biafra sang på slutten av åttitallet i det trendsettende bandet Dead Kennedys hvor han etablerte en helt egen sjanger av samfunnskritisk californiapønk. I årene siden har pønk-gudfaren markert seg som en internasjonal kapasitet med nærmest årvisse «spoken word»-opptredener på Roskilde-festivalen. I år er han Bylarms aller mest celebre gjest, og torsdag åpnet han festivalen med et innledningsforedrag.

Etter å ha lest festivalprogrammet, fikk Biafra lyst til å sjekke ut Violent Years fra Mandal fordi de blir sammenlignet med blant annet 16 Horsepower og Woven Hand. Det han hørte, gjorde ham så begeistret at han tok turen backstage for å gratulere.

KAN NÅ LANGT.

Bandet som spilte på Hovefestivalen i fjor, hvilte lørdag ut etter to suksesskonserter på Bylarm. Fædrelandsvennens anmelder Rune Slyngstad kastet terning fem for den første opptredenen på Rockefeller Annex torsdag.

«Violent Years kan nå så langt de vil», skrev Slyngstad.

Bandet selv var likevel mest fornøyd med konserten fredag på store Sentrum Scene hvor de taklet utfordringen med å spille i et lokale med plass til 1000 mennesker. Da 400 mennesker dukket opp på en kveld med sylhvass konkurranse om publikum, skjønte mandalittene at det begynner å ryktes rundt dem.

  • Det var en lettelse at så mange kom, sier Aanonsen og tar en slurk melk der han sitter i VG-teltet og spiser brødskive med brunost.

SLITEN AV TRENDY FOLK.

  • Det er bra å spille på Bylarm, men jeg blir veldig sliten av alle de trendy folkene og bandene. Det er veldig mye trange bukser, naglebelter og om å gjøre å se galest mulig ut. Det blir for likt, sier Bringsdal.

Violent Years vil ikke være med på at de er på jakt etter platekontrakt, selv om de har sagt opp avtalen de hadde med Bergens-selskapet Rec 90. - Vi er ikke på jakt. Vi bare spiller best mulig mest mulig, og så kommer folk til oss, sier Aanonsen.

  • Vi merker at det holder på å snu nå, sier keyboardmann Kjetil Sjølingstad.

TURNÉ.

I mars gir melankolikerrockerne ut firespors ep-en «The Violent Years». Den skal de ta med seg når de drar på norges- og tysklandsturné samme måned. Den har bassist Jack van der Hagen booket.

— Vi trenger ikke noe management i Norge når vi har Jack. På den turneen skal folk få høre Violent Years slik det SKAL høres ut. Vi har mange flere låter inne enn de vi har tid til på et halvtimessett, sier Bringsdal.

Violent Years spiller på Charlies i Kristiansand 19. mars.