De to første spillene fra Oddworld Inhabitants var helt fantastiske. Her fikk du 2D plattformaction med syk humor og genial spillbarhet, og begge spillene var en ren fryd å spille. Det tredje spillet var like morsomt, men kontrollen var så klein at det var en gru.

Nå er det fjerde spillet her, og denne gangen har man fikset på det meste som var galt i forgjengeren. Selv hovedpersonen, den stakkars anti-helten Abe, er byttet ut med Stranger, en tøff hodejeger som jakter på skurker for å få råd til en operasjon han trenger for å overleve.

Verdenen vi befinner oss i er et slags western-univers, der sjargong, bygninger og natur henter inspirasjon fra hardkokte westernfilmer. Et mer fantasifullt persongalleri skal du lete lenge etter.

Og apropos persongalleri, i Stranger's Wrath får du til og med et ammunisjonsgalleri. Ammunisjonen må fanges, og enkelte av de små, stakkars skapningene som brukes som prosjektiler slår til og med av en hyggelig prat med deg der de sitter på armbrøsten og venter på å bli fyrt av mot en sikker død.

Kontrollmetoden varierer ut fra hva du skal gjøre. Når du går rundt i byen eller skal raskest mulig fra ett sted til et annet, ser du Stranger i tredje person. Men når du skal slåss med banditter, må du over i første persons perspektiv og sikte med armbrøsten. Begge deler fungerer helt suverent, og til forskjell fra andre spill der du har muligheten til å skifte perspektiv, har hver metode sine klare fortrinn.

Til tross for enkelte mangler er Stranger's Wrath et meget bra spill. Man kan i hvert fall trygt si at det ikke finnes noe som likner, og de små problemene er ikke store nok til at du gir opp. Blir du tatt, prøver du heller på nytt med en litt annen strategi. Og har du lyst på en god latter samtidig som du får en real utfordring, er det ingen vei utenom.

TORE SAND/aftenposten/fædrelandsvennen

En fremmed i en snål verden

Oddworld:

Stranger's Wrath

Oddworld Inhabitants

Genre: Actionplattformeventyr

Alder: 16+

Plattformer: Kun Xbox5