Forfatter: Ann Cleeves Oversetter: Toril Hanssen

Forlag: Vigmostad & Bjørke

Velskrevet, behendig krim fra Shetland, den andre i rekken fra Ann Cleeves.

Ann Cleeves har planlagt fire romaner i en serie fra den engelske øya Shetland (befolkning i 2009: 22000), den første kom i fjor, Svart som ravnen het den.

Politimannen Jimmy Perez er hoved/gjennomngangsfiguren. Innfødt Shetlandsborger, selv om navnet skulle tyde på noe annet. Når brennbare saker dukker opp, får han hjelp fra Iverness. Som i den første boka er teamet anført av den energiske, for ikke å si hektiske, Mr. Taylor.

Utgangspunktet er at en mann iført klovnemaske blir funnet hengt i et naust. Den dødes identitet er vanskelig å få bekreftet. Perez må ta et dypdykk i kunstnermiljøet som finnes på Shetland, for å få kastet lys over etterforskningen og få, som danskene sier, gang i den.

Ann Cleeves skriver god, gammeldags og britisk krim. Når dét blir gjort godt, er det meget underholdende lesning. Og dét er denne romanen: Ann Cleeves er jordnær, samtidig utspekulert, hun har en behendig, meget klar skrivestil og – form.

Dette kunne like gjerne ha skjedd i en bydel av London, det eksotiske ligger i omgivelsene/landskapet/scenografien. Her er det hele i tillegg lagt til sommeren, da sollyset er skrudd på omtrent hele tiden.

Velskrevet, velturnert – og britisk. Kan man forlange mer?