Forlag: Kagge

Enda en lettlest bok om språk og alt det merkverdige folk tror om den saken.

Det er stadig stor interesse for språk i kongeriket, selv om temperaturen ikke er like høy som i årene etter krigen. Bare de siste månedene er det kommet et helt knippe med bøker som tar mål av seg til å avlive noen myter om språk, eller oppklare noen misforståelser, som det heter i den foreliggende bok. Og selvsagt er det mangt å gripe fatt. En av mytene er at inuittene skal ha svært mange ord for snø, en annen at noen språk er primitive, en tredje at norsk er et truet språk og så videre.

Doktorgradsstipendiater i språkhistorie, Guro Fløgstad og Anders Vaa, er ute med en bok og en tittel som setter saken på spissen, Norsk er et lite språk som er i ferd med å dø ut . Dette er et direkte spark til språkrådsdirektør og UiA-professor Sylfest Lomheim, som mener det må til et vernearbeid om språket vårt skal bestå om to eller tre hundre år. Det er ingen tvil om at norsk er på vikende front i akademia og deler av næringslivet, og at moderne medieteknologi fører med seg en økende anglifisering, men så lenge norsk er det statsbærende språket i dette landet og morsmål til majoriteten av oss, er det neppe truet på så kort sikt. Blant de 6.900 språkene i verden er heller ikke norsk noe lite språk med snart fem millioner brukere, 114 på en liste over verdens språk. Da er de verre med de samiske språkene, som for øvrig står på Unescos liste over truede språk.

De to unge lingvistene er ikke særlig mer imponert over Aftenpostens språkrøkter Per Egil Hegge enn de er over Lomheim. De oppfatter ham som motvillig mot endring. Her må jeg nok melde meg inn i gammelmannsklubben. Vi er ikke imot endringer for sportens skyld, vel, Lomheim og Hegge får svare for seg selv, men jeg mener i alle fall at normering og en viss tilbakeholdenhet har verdi for å opprettholde en felles forståelse av hva vi vil uttrykke med språket vårt, og at det nødvendigvis vil virke konserverende. Men vet selvsagt at språket ikke er en fiksert organisme, så vi lever godt med endringer etter hvert som de finner en naturlig plass i språket vårt. Denne form for orden nyter de to ung forfatterne selv godt av når de skriver.

De to lingvistikkstudentene skriver lettfattelig og enkelt om temaet sitt. Boken krever ikke spesiell filologisk innsikt. Dessuten er den utstyrt med en liste over lingvistiske begreper.

Hvor mange ord inuittene har for snø? Les selv!