5

"Tvekampen" er Arnaldur Indridasons tiende kriminalroman. Islendingen debuterte med "Myren" i 2004. Han har mottatt den engelske prisen Golden Dagger, han har vunnet den skandinaviske prisen Glassnøkkelen to ganger, han er utgitt i over tjue land.

Her er handlingen lagt tilbake i tid, til sommeren 1972, da en verdensbegivenhet utspilte seg i Reykjavik: Verdensmesterskapet i sjakk mellom Spasskij og Bobby Fischer. Den kalde krigen var da på et høydepunkt. Eller skal vi si på frysepunktet?

Indridasons gjennomgangsfigur er den middelaldrende etterforskeren Erlendur Sveinsson. Her må nødvendigvis etterforskeren være en annen, etterforskningsleder er en kvinne, Marion Briem. Politiet har selvfølgelig hendene og hodene fulle av sjakkverdensmesterskapet, men Marion Briem er hardnakket bestemt på å finne mer ut av hvorfor en tilsynelatende harmløs unggutt er blitt brutalt mishandlet i en av byens kinoer. Det skal vise at den saken har dypere farvann og videre grenser enn en først antar.

Og gjennom sin nøkterne, men både spennende og dyptgående form og stil, viser igjen Indridason oss et menneskelig drama. Det er som om han sier: Hvorfor ødelegger stadig mennesker hverandre? Hvorfor er det som om de mener at vi er kommet her på Jorden for å ødelegge oss selv og andre?

Han har intet svar, Indridason, men troen, tvilen og uroen hans fremskaffer meget god litteratur.

Hør, min venn: Les "Tvekampen"!