USA 2010

Regi: George Nolfi

Manus: George Nolfi etter en novelle av Philip K. Dick

Skuespillere: Matt Damon, Emily Blunt, Anthony Mackie, Terence Stamp, Daniel Dae Kim, Shane McRae

Sensur: 7 år

Egnethet: Ungdom/voksen

SE TRAILER ØVERST I SAKEN!

Philip K. Dick, som døde i 1982, har gjennom sine science fictionromaner og – noveller levert grunnmateriale til flere, både tema – og billedmessig, markante filmer. Der først og fremst ”Blade Runner” og ”Minority Report” å nevne.

”The Adjustment Bureau” baserer seg på en av hans noveller. Der lar han representanter for Skjebnen materialisere seg. De ser ut som bifigurer i James Bond-filmer med Sean Connery: slanke, effektive, middelaldrende menn, i trange dresser og små hatter.

De viser seg for den unge, dynamiske og ambisiøse New York-politikeren David Norris (Matt Damon), en mann med en djerv energi, men det er en energi som iblant også lar seg styre av kjappe impulser. De viser seg for ham, fordi det er maktpåliggende for dem at linjene Formannen har for David Norris’ liv, ikke blir forstyrret av hans forelskelse i en ung ballettdanser (Emily Blunt). Formannen og hans visergutter — utvider en fantasien kan dette Justeringsdepartementet ses på som Gud og hans engler - har store planer for Norris. De har peilet han ut til å forandre verden, ved å la ham bli USAs president. Og dét å bli gift med ballettdanseren, vil gjøre ham mindre sulten på å gjennomføre politiske visjoner. Mener Formannen og hans stab.

Dette kan høres tåpelig ut. Svært tåpelig. Det kan også høres direkte komisk ut. Men måten regissør/manusforfatter George Molfi håndterer tingene på, gjør at balansen mellom et hektisk New York-miljø og møtene/kollisjonene med Skjebnens byråkrater, blir fengslende, i sin kjappe, poengterte form og stil.

Svært kyndig hjelp har George Nolfi av en Matt Damon (bl.a. ”Hereafter” og ”True Grit”) som er troverdig både i sin handlekraft, sin vilje og sin forvirring, og av britiske Emily Blunt som ballettdanseren Elise. Blunt tolker henne med ironisk intelligens og en alveaktig eleganse. Blunt huskes både fra ”The Young Victoria” og ”The Devil Wears Prada”.

Og vi konkluderer med at et kyss bokstavelig talt kan gjøre underverker. Men det visste du kanskje…?

SE TRAILER ØVERST I SAKEN!