Dette dreier seg om den fremste demokratiske kandidaten (George Clooney) ved et amerikansk primærvalg. Jada, filmen tar energisk og temperaturhøyt pulsen på det ambulerende valgkampkontoret i et politisk oppløp, men i bunn er temaet makt. Og maktens nære og livsnødvendige muskler: Lojalitet og svik. Det sies i så måte: "Uten lojalitet fungerer ikke et vennskap, et forhold, et samfunn". Her også med et tillegg av gjengjeldelse, innbakt i den primitive, urgamle dynamikken som heter "Spillet om makten".

Og slik sett, kunne dette gjerne ha utspilt seg i norsk politikk. Til og med på lokalplanet. Det hele fremstilles som et maskespill, der, foruten lojalitet og svik, finnes komponentene seksualitet, løgn og manipulasjoner. Og selvfølgelig: Ambisjoner. Svik er jo som oftest et resultat av ambisjoner.

Her føles imidlertid spillet om makt ekstra skittent. I fokus står valgkampens unge pressetalsmann Stephen Meyers (Ryan Gosling). I løpet av noen hektiske døgn virvles han inn i en uren suppe av sex, hemmelige møter, fortielser, løgn, kløktige manipulasjoner og fatale mobiltelefonmeldinger, dypest sett forårsaket av hans ambisjoner og mentale forfengelighet.

I et skuespill bygges karakterer og motsetninger opp ved hjelp av replikker. Og selv om filmen iblant beveger seg ut av teaterscenen – vi ser trafikk, hus, en kirke – er plattformen det sagte ord. Og skuespillernes formidling av ordene og de virkninger ordene har på den enkelte.

En liten stopp ved ordene: Beau Willimons skuespill er klokt, først og fremt klokt. Vi forstår at han har innsikt nok til å skildre et politisk valg innenfra, han kjenner tydeligvis den "lukta", men han forstår seg også i høy grad på menneskers ambisjoner, forfengelighet, grådighet og alle menneskelige manøvre i så måte.

Det er glimrende skuespillkunst i "Maktens menn". Spesielt der å utheve Ryan Gosling som den unge pressetalsmannen. Vi tror på hans tolkning av unge Stephen Meyers. Noen vil si han vokser kraftig i løpet av noen dager, undertegnede mener han mister noe av seg selv.

Den siste frasen som uttales er: "Verdighet er viktig". Ironien i det utsagnet føles her meget besk.

Sum: Meget vellaget og dypt interessant!