Actionthriller

Frankrike/USA 2011

Regi: Olivier Megaton

Manus: Luc Besson, Robert Mark Kamen

Skuespillere: Zoe Saldana, Chris Curtis, Michael Vartan

Sensur: 15 år

Egnethet: Ungdom/voksen

Franskmannen Luc Besson (f. 1959) har skrevet, regissert og produsert en mengde film. Det var han som skrev og produserte «Bandidas», som han lot de norske Joachim Rønning og Espen Sandberg regissere i 2006. Senere laget, husker du, Rønning og Sandberg «Max Manus».

Actionthrilleren «Colombiana» har Luc Besson produsert og skrevet i samarbeid med Robert Mark Kamen. Regispakene har han gitt til Olivier Megaton («Transporter 3»).

Filmen forteller om en niårig jente, Cataleya, som i Colombia i 1992 blir vitne til at hennes far og mor blir myrdet av gangstere. Faren er selv gangster. Hun klarer å rømme til sin gangsteronkel i Chicago, USA. De vi møter henne i våre dager, er hun en slags superleiemorder, som også myrder på egen hånd. Hun har nemlig en egen agenda: Å drepe flest mulig av dem som var med på å likvidere hennes foreldre. Men egentlig jakter hun slangens hode: Sjefen selv, han som den gang ga ordren.

«Colombiana» er en fullstendig dybdeløs film. Det essensielle er de ytre bevegelsene, actiontrinnene og – opptrinnene. Det som skal forestille følelser og moralske konflikter føles like utenpåklistret som skjegg på et barn.

Men som action er det hele meget kjapt, meget glatt og meget hardkokt avviklet. Zoe Saldana er formsikker og meget dyktig som fysisk skuespiller, mange vil sikkert huske henne fra «Avatar».