KRISTIANSAND: — Det har vært ønsket fra kunstnerne i byen lenge, å få en arena hvor vi kan møtes. Der vi kan vise både ferdige og uferdige ting, og få tilbakemeldinger. Enkelte kunstnere jobber alene, og dette er et sted der de kan få inspirasjon, forteller Kilden-skuespiller Kjærsti Odden Skjeldal, som er en av frontfigurene for treffpunktet.

Etter initiativ fra teatersjef Ingrid Forthun og skuespillerne på Kilden, har nå Odden Skjeldal sammen med blant andre Kjetil Nordhusi Sørf, Laura Christina Brøvig Vallenes fra Norsk Skuespillerforbund, krets sør og Ida Fugli fra UiA, fakultet for kunstfag etablert "K-punkt" som et månedlig knutepunkt for byens kulturmiljø. I pressemeldingen heter det "Et møtested for kunst, kultur, kreativitet, konstruksjon, komposisjon, kritikk og kjærlighet" , som skal være en felles møteplass for utøvere, venner og interesserte innen ulike kunst- og kulturfelt på Agder. PRODA (profesjonell dansetrening Aust- og Vest-Agder), Norsk Forfattersentrum Sørlandet, Sørlandets TV- og filmforening (STOFF), Sørnorsk filmsenter, Aladdin, Cinemateket Kristiansand og Billedkunstnere Sørlandet er også invitert med i samarbeidet, som skal arrangeres i Kilden.

— Hovedsakelig vil vi være i foajé- eller kaféområdet, for å bruke det området i Kilden mer. Det innbyr også til en mer åpen form på arrangementet, sier Odden Skjeldal.

Film i samfunnsdebatten

Førstkommende fredag arrangeres den første kvelden, og på programmet står en minikonsert med bandet Sgrow, et foredrag omkring prosessen rundt den mye omtalte UiA-forestillingen "Stålstøvlene", samt smakebiter fra Kristian Landmarks kortfilm "Nedbemanning".

NEDBEMANNING: Kristian Landmark skal vise klipp fra sin siste kortfilm, "Nedbemanning", som er i ferd med å bli ferdig i disse dager. Her ser vi skuespillerne Kjærsti Odden Skjeldal (f.v.), Morten Svartveit og Jonathan Espolin. Foto: Vegard Landsverk

— Jeg skal holde et foredrag om hvordan film kan brukes som kommunikasjonsmiddel i samfunnsdebatten, også i alvorlige tema som overbefolkning som "Nedbemanning" handler om. Jeg skal vise smakebiter fra den filmen, i tillegg til hele kortfilmen "Steinen fra stjernene". Jeg gleder meg til å være med på et slikt arrangement med produksjoner jeg er såpass stolte av, sier Landmark, som tror kunstnermiljøet kan ha stort utbytte av et slikt knutepunkt.- Det kan bli veldig verdifullt, og de ulike kunstartene i Kristiansand trenger et slikt felles møtested. Foredragsformen er også verdifull, der det legges opp til at man skal snakke om hvordan man jobber i tillegg til å vise det. Det virker som interessen rundt er stor, og det er en ære å få være med på det første arrangementet, sier filmregissøren.

Håper på nye samarbeid

Landmark får støtte av Sørf-leder Kjetil Nordhus.

— Det finnes en rekke uformelle møteplasser for musikkfolket, noe vi i Sørf jobber mye med, men det har vært mangel på tverrfaglige møteplasser. Når ideen om "K-punkt" kom opp, ønsket vi i Sørf å bidra. Vi har tro på slike arenaer, sier Nordhus, og utdyper:

— Selv om Kristiansand ikke er så stort, så stemmer det ikke at alle kjenner hverandre. Om "K-punkt" kan åpne noen dører, så er det bra. Det kommer ofte nye samarbeid ut av slike møteplasser, sier Nordhus.

OMTALT: "Stålstøvlene" er en teaterforestilling laget av studentene fra faglærerutdanning, drama ved UiA. Den er basert på en historie som har gått på folkemunne i Kristiansand siden 1944, og som Riksantikvaren har forlenget taushetsplikten på politirapporten på. Prosessen bak forestillingen skal fortelles på "K-punkt". Foto: Tore André Baardsen

— Det skal være et visst nivå på det som blir vist, men det er fint at vi første gangen har med både studenter og profesjonelle. Men det skal være høyt nivå, og det skal ikke være et sted for amatører, som en slags "åpen mikrofon"-kveld. Det skjer så mye spennende i byen, at det kan være vanskelig å få med seg alt. Her kan du få et innblikk i noe av det som skjer, sier Ida Fugli fra kunstfakultetet på UiA.

Tre treffpunkt før sommeren

I første omgang er det planlagt to "K-punkt"-fredager til før sommeren, og tanken er at møtepunket blir en fast programpost til høsten.

— Alle stiller opp frivillig og ingen får betalt for å delta, men Kilden stiller med lokale og personell. Vi håper billettinntektene kan dekke de utgiftene, sier Odden Skjeldal.

— Vi skal prøve ut treffpunktet nå i vår, og det må være interesse for det. Men jeg håper folk ser nytten av det. Til sommeren får vi se på hva som har fungert og hva som ikke har fungert, men vi ønsker en mer langsiktig greie fra høsten, sier Nordhus.