— Det er så stas. Jeg er bare takknemlig for å ha fått levd så lenge. Jeg gleder meg skikkelig til dette året, sier teatersjef Birgit Amalie Nilssen etter å ha blitt gratulert med dagen.

- En ren drøm

22. juni fylte hun 40. Hun har også vært sjef for Agder Teater i et halvt år. Hvordan har det egentlig gått?

— Det har vært et ekstremt lærerikt og positivt utfordrende år. Det er et hus som bugner av kreativitet, muligheter og profesjonalitet i alle ledd. Det er fremdeles en ren drøm. Og jeg klyper meg fortsatt i armen når jeg går inn i denne bygningen. Høydepunktet var forestillingen «Det perfekte liv» da hun kunne sitte blant publikum og se reaksjonene deres på andre siden av scenen.

— Det er en kjempefin opplevelse å se at du treffer folk midt i magen og i hjertet.

Vil bryte ned fasader

Det mest frustrerende har vært møtet med det konservative Sørlandet, at det tar tid å sprenge grenser og forandre på ting. Samtidig elsker teatersjefen dette spenningsfeltet. Som scenekunstner vil hun bryte ned fasader og utfordre publikum på hva de tror på. Det er Bjørn Eidsvåg-musikalen «Skyfri himmel» som har premiere 7. juli et godt eksempel på. Handlingen er satt til bedehusmiljøet.

Det er så mye perfeksjonspress, så jeg synes det er viktig å snakke også om de gangene det ikke går så bra. - Det er de evige problemstillingene som blir tatt opp. Hvordanulike mennesker tolker bibelen. For hvordan skalvi lese og forståfleretusen år gamle tekster i dag? Hva er moral - og hva er dobbeltmoral? Hvordan kan ting bli bedre hvis vi dekker over dem i stedet for å snakke om dem?

— Og hvorfor klarer vi stadig å miste bibelens budskap om grenseløs kjærlighet i uvesentligekonflikter.Uten tro så er vi ingenting. Troen står sterkt i Kristiansand, og den har både positive og negative innvirkninger på folks liv. Dette er en forestilling som tar disse spørsmålene på alvor.

Utfordrer innenifra

Nilssen har selv vokst opp i et kirkemiljø, og mener at dersom man skal utfordre noe, så er det best å gjøre det fra innsiden.

— Det er et miljø jeg har respekt for, og som jeg kjenner godt, og jeg vet at det tåler å bli utfordret. Jeg tror publikum kommer til å elske denne forestillingen.

Men det er ikke bare på scenen Amalie Nilssen vil bryter ned fasader og utfordrer tanker. Det gjør hun også i sosiale medier, og i de talløse spaltene hun har skrevet i aviser siden hun var tenåring. Hun forteller åpent om sitt eget liv, også når det går skikkelig skeis.

— Jeg lærer mer når jeg deler tankene mine, sier hun og fortsetter: - Det er så mye perfeksjonspress, så jeg synes det er viktig å snakke også om de gangene det ikke går så bra. Det er dødskjipt å bli skilt for eksempel. Uansett hvor gode venner man er. Og detgjør det i ikke enklere åvære småbarnsmor og ha en lederposisjon. De dagene jeg synes det er tøffest, er det godt å vite at andre også noen ganger strever for å få ting til å gå opp.Vi som deler utfordringene våre med andre, deler også løsninger. Det gjør ting lettere. Og jeg er aldri i tvil om at det er verdt det.

- Hva er det som er utfordrende med jobben?

- At tiden aldri strekker til. At man alltid kan ha dårlig samvittighet for noe. Men så må man bare våge å be om hjelp av og til. Da er det fint å være på en sånn flott arbeidsplass som Kilden er.

10 kjappe

Hva er ditt beste sommerminne?

Jeg seilte med foreldrene mine hele barndommen. Da lå jeg på dekk og leste bøker langt vekke fra alt annet.

Hva klarer du deg ikke uten i sommer?

Bøker og sjokolade

Hva gjør deg skikkelig glad?

Barnelatter

... og forbanna?

 At noen er stygge med barn.

Hva sier vennene dine om deg?

Jeg aner ikke! Det må du spørre dem om.

Beste kulturtips?

Sommer i Kilden med gratiskonserter hver dag klokka 13 er et fantastisk tilbud. Og så synes jeg helt ærlig at folk ikke må gå glipp av «Skyfri himmel».

Beste sommerbok?

 Jeg har akkurat fått et forhåndseksemplar av «60-tallet» av Ketil Bjørnstad. Den gleder jeg meg til.

Beste uteservering?

Det er ingenting som slår utsikten og proseccoen på Kast Loss

Beste badeplass?

 Bertes

Beste turtips?

Jeg har vært på én tur siden jeg flyttet til Sørlandet, og det var til Donevannet i Søgne. Det var kjempefint!