Jan Gunnar Hoff underviser Sebastian Rolland i rytmisk musikk på UiA. Foto: Eva Myklebust

— Det er veldig artig. Buddy-prisen er den høyeste utmerkelsen i norsk jazz, sier Jan Gunnar Hoff (55), professor i rytmisk musikk ved Universitetet i Agder (UiA).

- Givende jobb

Hoff deler arbeidstiden sin mellom UiA og Universitetet i Tromsø, og kommer til UiA omtrent hver 14. dag. Fædrelandsvennen treffer ham i en musikktime med 20 år gamle Sebastian Rolland fra Narvik. På hvert sitt piano spiller de til jazzrytmer fra en mac.

Jan Gunnar Hoff underviser Sebastian Rolland i rytmisk musikk på UiA. Foto: Eva Myklebust

— Han er veldig flink, og kan veldig mye, sier studenten om læreren sin.Og skryt blir sendt tilbake, for det var Hoff selv som rekrutterte Rolland til UiA.

Hoff setter pris på kombinasjonen musiker og professor.

— Den ene dagen kan jeg fremføre en konsert, mens den neste dagen kan jeg undervise en student. Det er givende å jobbe med unge mennesker, mener Hoff som har vært på UiA siden 2008. ## - Øverste klasse

Forrige uke ble Jan Gunnar Hoff tildelt Buddy-prisen for 2013 av Norsk jazzforum. Det er den høyeste utmerkelsen i det norske jazzmiljøet. Prisen tildeles en musiker som både har utmerket seg som en fremragende utøver på sitt instrument og samtidig har betydd mye som pådriver for å bedre jazzens utbredelse og kjennskap til musikkformen. Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956. Hoff mottok prisen under sin egen jazzfestival som ble arrangert i Bodø i forrige uke. Ifølge Norsk jazzforum sa styreleder Tore Flesjø følgende om prisen:

— Det er veldig hyggelig å overrekke Buddy-prisen til Jan Gunnar på hjemmebane. Han er en musiker i øverste klasse, og en sentral ildsjel og drivkraft for musikklivet i nord. Han er også festivalsjef for Bodø Jazz Open, det er derfor stas å hedre Jan Gunnar Hoff under hans egen festival.

Nordnorsk tilknytning

Styret i Norsk jazzforum sier følgende om prisvinneren:

"Pianist, komponist, arrangør, orkesterleder og professor Jan Gunnar Hoff (f. 1958) har vært blant eliten av norske jazzmusikere i flere tiår. Han har hatt særlig stor betydning for det nordnorske musikkmiljøet". Videre skryter styret av Hoff som pedagog: "I tillegg til sitt musikalske virke har Jan Gunnar Hoff også vært en viktig pedagogisk ressurs ved både Universitet i Agder og Universitetet i Tromsø".

Jan Garbarek og Terje Rypdal er eksempler på andre artister som har fått Buddy-prisen.

— Det er ganske ærefult å være på samme liste som dem, sier Hoff.

- En anerkjennelse

Med Buddy-prisen følger en statuett av den legendariske trompeteren Buddy Bolden, samt 50.000 kroner fra Norsk jazzforum.

Nordlendingen mener prisen betyr mye.

— Det er en anerkjennelse av det jeg har gjort før, og det kan bidra til anseelse i kretser der en ikke er så kjent. Det har mye å si for selvfølelsen, forteller Hoff som allerede har fått flere spilleoppdrag etter bekjentgjøringen av prisen.

I januar gav han ut plata "Fly North", som har fått flere gode anmeldelser.