Sørlandets Kunstmuseum, Kulturskolen og Nicolai Tangen-samling på ett og samme sted. Nærmeste nabo til teater— og konserthuset Kilden. Det er en av de største tankene og visjonene som er tenkt på kulturfeltet i Kristiansand siden noen for første gang så for seg Kilden. Og det er

Karen Kristine Blågestad er kulturredaktør i Fædrelandsvennen.

selvfølgelig den formidable og verdifulle kunstgaven fra Nicolai Tangen som har utløst dette. Blir denne tanken gjennomført, rykker byen opp i en helt annen liga som kulturby og det blir et tungt, nasjonalt avtrykk på Silokaia.

For det går et tidsskille i en by, kulturfaglig sett, før og etter at en slik kunstsamling dumper ned i fanget vårt. Det er valgkamp og valgkamputspill. For Harald Furre var egentlig bare til stede på torsdag for å fortelle at han vil fortsette denne ambisiøse tenkingen om hva som skal skje med Arne Korsmos silo. Avsender for dette forslaget vil til slutt være utvalget som Arvid Grundekjøn leder, det utvalget som ble satt ned for å skissere mulige måter å ta imot kunstsamlingen på. Der sitter blant annet avtroppende Kilden-direktør Bentein Baardson og SKMU's styreleder Jan Vincents Johannessen.

Høyre har, siden de samarbeider så godt med sin egen Arvid Grundekjøn, kommet opp med ideen om å legge Kulturskolen og SKMU inn i samme bygg. Bare sånn at det er sagt. Innstillingen som etter hvert skal forelegges politikere i Kristiansand vil forholde seg til dette utvalget og det gjenstår jo å se hvilken ordfører som skal styre debatten i bystyret da.

Får avtroppendeordfører Arvid Grundekjøn loset denne visjonen i havn på Silokaia, fortjener den mannen en varm klapp på skuldra. Kanskje til og med — en medalje. Men at det er valgkamp bør ikke ødelegge denne visjonen. Det er en fantastisk kombinasjon av å forene gammel kulturhistorie - siloen til stjernearkitekten Arne Korsmo - med det som skal bli vår nye æra. For det går et tidsskille i en by, kulturfaglig sett, før og etter at en slik kunstsamling dumper ned i fanget vårt. Forslaget løser andre kulturknuter i byen, som lokaler til Kulturskolen. Og det vil utløse mer kraft og aktivitet ut fra Kildens store miljø. Kulturskolen og et Ungdomskilden vil kunne trekke veksler på ressurser og kompetanse fra Kilden. Og motsatt. Silokaia blir ikke en utkant i sentrum. Det blir et sentrum i sentrum.

Så skal det knas i demokratiske prosesser og alle skal få sagt sitt. Det skal regnes og kalkuleres og justeres og korrigeres. Det blir et nytt Kilden, det blir den like stilige søsteren, det blir stort og det blir dyrt. Men hvis det går som man nå ønsker, kan det bli et ganske effektivt spleiselag av private og offentlige penger. Og det er jo en sak det bør gå litt prestisje i for Høyre som jo ønsker mer private penger inn i kulturen.

Får avtroppende ordfører Arvid Grundekjøn loset denne visjonen i havn på Silokaia, fortjener den mannen en varm klapp på skuldra. Kanskje til og med - en medalje.