— Det sier seg selv at man ikke bruker en annens navn i en pengeinnsamling uten å spørre først, sier Karen Ingeborg Bye. Hun er datter av Erik Bye, og sammen med sine tre søsken reagerer hun på at Protestfestivalen i vinter har samlet inn penger til prosjektet «Bye-hjelpen» uten å ha bedt om tillatelse til å bruke navnet.

— Vi har visst om dette siden desember, men vi har ikke fått sagt fra før denne uka.

— Hvorfor ikke før?

— Det tok nok vel lang tid før vi fikk snakket sammen om det. Vi er jo fire stykker som må bli enige om hva vi mener.

— Hvordan fikk dere vite om det?

«I hytt og vær«

— Vi fikk en e-post fra Protestfestivalen om at de hadde satt i gang denne Bye-hjelpen. De spurte oss ikke om lov, de bare underrettet oss. Men det er ikke før nå vi har fått sagt tydelig fra om at de må finne et annet navn på dette. Vår fars navn skal ikke brukes i hytt og vær på denne måten, sier Karen Ingeborg Bye.

Erik Bye var en varm tilhenger av Protestfestivalen. Her opptrer han i Kristiansand Domkirke under Protestfestivalen 2002. Foto: Torstein Øen

I løpet av vinteren har flere bedrifter og næringsdrivende på Sørlandet gitt penger til Bye-hjelpen. I et informasjonsskriv hvor Erik Byes navn og ansikt er brukt sammen med festivallogoen, skriver festivalen: « Erik Bye var opptatt av de svakeste i samfunnet, han brydde seg om alle mennesker og for han var alle like mye verdt. I By(e)-hjelpen ønsker vi å lage en dag hvor næringslivet bidrar til de som trenger det, som en gledens dag for folk flest. Vi trenger hvitevarer, gratis strøm, årskort til aktiviteter, tannlegebehandling, optikerhjelp, håndverkere osv».

Høy beskytter

Festivalen har satt av 12. september som «Bye-hjelpsdagen». Dette er samme dag som Erik Byes minnepris deles ut, og samme dag som festivalen starter. Denne prisen har Protestfestivalen delt ut siden 2005, etter at festivalens høye beskytter Erik Bye gikk bort året før. Nylig fikk Dalai Lama en «ekstrautgave» av minneprisen da han besøkte Oslo, og den deles ut i samråd med Erik Byes etterlatte.

— Vi vil ikke at pappas navn skal brukes til annet enn minneprisen, og vi kommer til å fortsette samarbeidet om den inntil videre. Protestfestivalen gjør så mye bra at vi ikke vil gå altfor hardt ut med dette. Men hadde det vært noen andre som brukte vår fars navn på denne måten hadde vi reagert sterkere. Nå får vi se hvordan de følger opp dette, sier Karen Ingeborg Bye.

Misforståelse

— Det er en kjedelig sak at vi har brukt navnet til Bye uten at det var ønskelig fra familiens side. Det må bero på en misforståelse, sier styreleder i Protestfestivalen, Roger Christiansen.

Festivalsjef Svein Inge Olsen sier på sin side at dette var klarert med Byes etterlatte.

— Dette mener jeg vi avklarte med familien til Bye før jul, sier han.

Color Line er blant giverne som har sagt seg villige til å bidra til Bye-hjelpen.

— Det er beklagelig hvis dette ikke er klarert med familien. Vi har sagt oss villige til å gi to bilpakker og noen dagsturer. Jeg synes jo dette var et positivt tiltak, og vi kjenner ikke til dette med at det ikke er innhentet tillatelse til å bruke navnet, sier salgs og markedssjef Nina Moland i Color Line.