Lars Morell skal stille ut en serie malerier og fire skulpturer som er inspirert av illusjonisme på Kristiansand Kunsthall. Kunstverkene er produsert for stipendet på 75.000 han fikk gjennom Kjell Nupens stiftelse for unge, utøvende kunstnere. Foto: Eva Myklebust
Espen Dietrichson skal stille ut tegninger, silketrykk og skulpturer. Her er han i sitt atelier i Kampengata. Foto: Eva Myklebust
Anders Sletvold Moe tar med seg fotografier og to skulpturer til Kristiansand. I tillegg skal han lage et stort veggmaleri i Kunsthallen. Nå holder han på å pakke vekk tingene sine i atelieret. Han skal leie det ut mens han er på et tre måneders kunstneropphold i Paris. Foto: Eva Myklebust
Lars Morell, Espen Dietrichson og Anders Sletvold Moe har et stort fellesrom som de deler på til grovarbeid og lunsjpauser. I tillegg hard de hver sine atelier i atelieret. Foto: Eva Myklebust

— Det var veldig spesielt å få det stipendet rett før han døde, og være den siste som fikk det, sier kunstner Lars Morell fra Søgne.

Lars Morell. Foto: Eva Myklebust
Espen Dietrichson. Foto: Eva Myklebust
Anders Sletvold Moe. Foto: Eva Myklebust

Fædrelandsvennen møter ham i atelieret han deler sammen med kunstnervennene Espen Dietrichson fra Arendal og Anders Sletvold Moe fra Steinkjer.I januar 2014 ble Lars Morell tildelt 75.000 kroner fra Kjell Nupens stiftelse for unge, utøvende kunstnere.

«Lars Morell er en spennende sørlandskunstner med et internasjonalt snitt, som gjennom flere år har vist en seriøsitet og et mangfold i sitt uttrykk og produksjon», sto det i begrunnelsen.

Nupen selv omtalte stipendet som en håndsrekning fra en kollega til en annen kollega

— Toneangivende kunstner

— Det var veldig inspirerende å få stipendet. Kjell Nupen var en toneangivende kunstner, sier Lars Morell ett år senere.

Pengene har han brukt til å produsere kunstverk til en ustilling på Kristiansand Kunsthall som han åpner 12. juni sammen med sine kolleger i atelieret.

De tre kunstnerne kjenner hverandre fra studietiden, og for to år siden oppdaget Anders Sletvold Moe en gammel bilgarasje på Kampen som hadde tjent som limousinservice.

— Det var bare et stort, åpent lokale. Vi har selv bygd alt av vegger og hyllesystemer, forteller han.

Nå har kunstnerne hver sine atelier i atelieret, og deler et større fellesrom for grovarbeider og lunsjpauser. Her diskuterer de og holder hverandre oppdatert på hva som skjer i kunstverden fra sine respektive reiser.

Det er tre travle menn som møter Fædrelandsvennen. Allerede er de fleste kunstverkene som skal stilles ut i Kristiansand klare til å pakkes og sendes.

Stor utsmykning

Espen Dietrichson skal stille ut tegninger, silketrykk og skulpturer.

— De siste 10- 15 årene har jeg arbeidet intuitivt på atelieret og latt kunstnerskapet mitt utvikle seg etter det, forteller han.

I pinsen åpner Nye Våler kirke der Dietrichson har stått for hele utsmykningen.

— Jeg har arbeidet intenst med dette i to år, og det er garantert det største og mest monumentale jeg noen gang har gjort.

Inspirert av favorittkunstner

Disse skulpturene i bronse er produsert på Hageland Kunststøperi på Holum. Det var Kjell Nupen selv som satte Lars Morell i kontakt med støperiet. Foto: Eva Myklebust

Også Anders Sletvold Moe er en travel mann. Han har nettopp ferdig med en stor, offentlig utsmykning i Ørsta, og er på vei til et tre måneders kunstneropphold i Paris.Til Kristiansand skal han ha med seg fotografier og to skulpturer. I tillegg skal han lage et stort veggmaleri.

— Fotografiene er fra t-banestasjonen på Stortinget. Det er en offentlig utsmykning utført av Odd Tandberg, en av mine favorittkunstnere. Skulpturene tar utgangspunkt i denne utsmykningen, mens veggmaleriet mitt er et utsnitt av en utsmykning som jeg selv har laget på NHH i Bergen, forteller han.

Illusjoner

I Lars Morells atelier henger store bilder i blå nyanser på veggene, og det står et par broneskulpturer på gulvet. Det er disse kunstverkene han har kunnet produsere for Nupen-stipendet.

— Nupen satte meg i kontakt med Hageland Kunststøperi på Holum. Det var en veldig fin introduksjon, og de har hjulpet meg mye, forteller han.

Både skulpturene og bildene er en fortsettelse av Morells arbeider inspirert av illusjonisme. Bildene viser silhuetter av maskinene som illusjonistene brukte for å skape illusjoner av at ting svevde i luften. Skulpturene viser magikerens teppe når han har plassert noe under, som han så tar vekke. Igjen blir teppet og formene av gjenstanden som er borte.

Etter utstilliingen på Kunsthallen skal både Espen Dietrichson og Lars Morell stille ut verk på jubileumsutstillingen ved Sørlandets Kunstmuseum. For Lars Morell går turen så videre til Galleri Kant i København, så til Prosjekrom Normanns i Stavanger og til slutt galleri Cinnnamon i Rotterdam.

kampengata011.jpg Foto: Eva Myklebust

Espen Dietrichson skal ut på Galleri Haaken i oktober, og i november på et galleri i LA. I 2016 skal han ha separatutstilling på F15 i Moss.

Trives i Oslo

De tre kunstnerne presiserer at det er tre individuelle utstillinger de kommer med til Kristiansand. De har ikke bestemt seg for noe felles tema, men noen likheter er det likevel mellom dem. De jobber alle blant annet mye med serier.

De trives i sitt felles atelier i Oslo. Her er de i nærheten av et større kunstnermiljø, og det er godt tilfang av gallerier og utstillinger å hente inspirasjon fra.

— Vi er alle på samme sted i karrieren, og vi har alle mye å gjøre. Dette er et veldig produktivt sted, forteller Anders Sletvold Moe.

Men det er verre å beskrive hvor de faktisk er i karrieren og hvor de vil videre.

— Jeg tror at så lenge du har tro på det du gjør, og lar kunstverkene stå i fokus, så kan du komme langt, sier Lars Morell.

Cecilie Nissen, daglig leder ved Kristiansand Kunsthall, ser fram til å presentere de tre kunstnerne til sommeren:

— Alle tre representerer solide og konsekvente kunstnerskap og befinner seg midt i karrieren. De holder et høyt kunstnerisk nivå, har internasjonale ambisjoner og alle tre har hatt suksess både med utstillinger og offentlige oppdrag. At to av dem er fra Sørlandet er også interessant for oss.