— Det virker som Protestfestivalen kjemper mot mange destruktive krefter, og det tror jeg skyldes at den tør å være politisk kontroversiell og genuint motstrøms, sier Knut Olav Åmås, direktør i stiftelsen Fritt Ord.

Fritt Ord-direktør, tidligere statssekretær og kulturredaktør i Aftenposten Knut Olav Åmås. Foto: Kjetil Nevestad

Åmås tiltrådte jobben i fjor sommer, etter å ha arbeidet åtte måneder som statssekretær i kulturdepartementet. Det samme departementet fortsetter nå å kutte i den årlige støtten til Protestfestivalen gjennom Norsk kulturråd.— Før hadde vi egen post på statsbudsjettet, men under den forrige regjeringen ble vi lagt inn på en post under kulturrådet som fører til at vi blir kuttet. Dette har ikke forandret seg med den nye regjeringen, sier festivalsjef Svein Inge Olsen.

Fram til 2013 fikk Protestfestivalen årlig 300.000 kroner fra kulturdepartementet. I 2014 ble dette kuttet til 239.000 og i 2015 skal støtten reduseres til 200.000 kroner.

Nedtrapping

— Politikken går ut på å redusere beløpet til vi er borte vekk, for posten vi ligger under passer ikke til det vi driver med, sier styreleder Roger Kristiansen. Vilkårene for støtte fra Post 56 under kulturrådet er nemlig blant annet at arrangøren legger fram programmet sammen med søknaden, noe som passer dårlig med Protestfestivalens ønske om å være aktuell.

Festivalsjef Svein Inge Olsen tror på mer penger fra staten neste år. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Jeg tror dette ordner seg til neste år, sier festivalsjef Svein Inge Olsen. Det tror han på bakgrunn av tilbakemeldinger han har fått fra politikere, deriblant leder for Stortingets kulturkomité, Svein Harberg (H).

Statsbudsjettet

Harberg sier dette til Fædrelandsvennen:

— For en festival som skal være aktuell er det umulig å ha programmet ferdig så lenge på forhånd, men dette er en utfordring for flere festivaler. Jeg har diskutert dette med statsråden, men vi har ikke konkludert med hva vi skal gjøre: Det kan bli både å flytte festivalen til en annen post, eller det kan være å endre vilkårene innenfor posten der de allerede er, sier Harberg.

Svein Harberg (H) leder Stortingets kulturkomité, og vil arbeide for å gjøre det lettere for Protestfestivalen å søke penger. Foto: Tore André Baardsen
Hans Fredrik Grøvan (H) vil ha Protestfestivalen fast inn på statsbudsjettet. Foto: Torstein Øen

— Jeg vil arbeide for at Protestfestivalen kommer inn med en fast tildeling på statsbudsjettet, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF).Samtidig som støtten fra kulturrådet reduseres, har Kristiansand kommune i 2014 redusert støtten til festivalen fra 200.000 i 2013 til 170.000 i 2014. Hva støtten blir i år gjenstår å se.

Mens det offentlige reduserer, opplever festivalen at Sparebanken Sør dobler sponsorstøtten til 200.000 kroner i 2015. — Dette er bra, men fra mange av de andre sponsorene venter vi ennå på svar, sier festivalsjef Svein Inge Olsen.

«Forfeilet»

Fritt Ord har de siste årene støttet Protestfestivalen med 200.000 kroner, og stiftelsens nye direktør Knut Olav Åmås liker festivalen:

— Den er unik fordi den setter sine egne dagsordener. Jeg ser at de har blitt beskyldt for å være reaksjonære, men dette mener jeg er forfeilet logikk. En festival er ikke reaksjonær selv om den arrangerer debatter rundt reaksjonære tema, sier Åmås.

Han undrer seg over at festivalen ikke ser ut til å få mer støtte lokalt:

— Kanskje passer den ikke så godt inn i det sterke, sørlandske ønsket om ro, fred og harmoni? Enhver annen by ville vært lykkelig over å huse en slik festival, så hvis jeg var politiker eller næringsdrivende i Kristiansand hadde jeg nå vært nervøs for at den skulle flytte til et annet sted, sier Åmås.