Den norske filmskaperen Hisham Zaman tok hjem svenskenes store filmpris og én million svenske kroner under Göteborg International Film Festival, og bak kamera har kristiansanderen Marius Matzow Gulbrandsen befunnet seg.

— Det er en stor anerkjennelse å vinne denne prisen. Vi vant den i fjor også – så det er veldig gøy, sier Matzow Gulbrandsen til Fædrelandsvennen.

Andre året på rad

Zaman vinner millionprisen Dragon Award for andre året på rad, og deler premiepotten 50/50 med produksjonsselskapet Film Farms hvor Matzow Gulbrandsen og regissør-broren Jonas er medeiere.

I fjor vant de prisen for filmen «Før snøen faller». Også på denne produksjonen var Matzow Gulbrandsen filmfotograf.

Lokale krefter

Filmen fikk etterarbeidet med lys og fargekorrigering i Kristiansand, av Adrian Dar i kristiansandsfirmaet Reactor Postproduction.

— Jeg er veldig fornøyd med å jobbe med folk fra Kristiansand. Jeg og broren min har langsiktige planer om å flytte tilbake og drive med filmproduksjon herfra, sier Matzow Gulbrandsen.

«Brev til kongen» har fått gode anmeldelser i norsk presse, og får terningkast fem hos både VG og Dagsavisen. Vår anmelder ga filmen en firer.

Filmfotografen håper at dette kan bli den første av flere priser for filmen.

— Vi var nettopp på Tromsø internasjonale filmfestival, og dette er kun den andre festivalen filmen vises på. Den skal ut på festivalturné nå, og vi håper på flere priser, sier han.

Begrunnelsen

«Årets vinner av Dragon Award Best Nordic Film er en film som skildrer en bortglemt subkultur. Den skildrer mennesker i periferien, i et slags ingenmannsland. Det er en film som er både empatisk og ærlig i sitt portrett av mennesket. Å skildre flere rollefigurer samtidig er en vanskelig oppgave, og vi beundrer måten de enkelte fortellingene er flettet sammen på», heter det i juryens begrunnelse, ifølge NTB.

– Jeg er takknemlig og føler meg privilegert av å bli anerkjent enda en gang blant mine nordiske kollegaer. Denne filmen er en lavbudsjettfilm og den mest risikofylte kunstneriske og økonomiske av mine filmer, sa Zaman etter å ha mottatt prisen i Göteborg.

Det er tredje året på rad at en norsk film vinner Dragon Award. I 2012 var det «Kompani Orheim» av regissør Arild Andresen som stakk av med millionprisen for beste nordiske film.