Ole Paus (67) er nå på sin årlige sommerturné. Selv reiser han alene i båt, mens bassist Håkon Iversen sykler, gitarist Børge Pettersen Øverleir kjører bil, og turnémanageren reiser med bobil.

— Fantastisk kystlinje

Paus stortrives:

— Det er veldig fint å reise med båt. Man får oppleve Norge på en helt annen måte enn når man reiser innenlands. Kystlinjen vår er fantastisk. En ser hvor vakkert det egentlig er i Norge.

26 spillesteder skal besøkes før turneen er ferdig 2. august.

— Blir du noen gang lei av å turnere?

— Å nei. Det er dette jeg lever for. Å spille er alt jeg kan. Jeg kan kjøre båt også da, men det er jeg ikke så flink til. Jeg er ingen stor sjømann. Jeg aner jo ikke hva som foregår nedi der, smiler Paus.

- Norges vakreste

Han er tilbake i Ravnedalen for å spille konsert. Her har han vært flere ganger før.

— Dette er et fantastisk sted å spille. Det er Norges vakreste utescene. Du kommer så nær på folk. Det er som en kjempestor alenefest, sier Paus i forkant av konserten.

- Kjedelig å spille det samme

Han har ennå ikke bestemt seg for hva han skal spille. Han og resten av bandet har øvd inn flere sanger for å ha noe å velge imellom.

— Det blir en annen konsertstemning når jeg har med meg bassist og gitarist. Noen av sangene gjør vi sammen, og noen spiller jeg alene. Jeg ser an publikum og stemningen, og tar det derfra. Det hadde jo blitt fryktelig kjedelig om vi skulle spille akkurat det samme på hver eneste konsert.- Tar du imot ønsker?

Åja, det gjør jeg hvis noen kommer med det. Jeg er jo her for at publikum skal få det så bra som de kan.

«O Helga natt»

Tidligere på turneen har Ole Paus sunget «O Helga natt» - selv om det er midt på sommeren.

— Jeg liker ikke sånne perfekte sangere som kommer med den perfekte tonen på slutten av sangen. Egentlig så er jeg litt misunnelig siden jeg ikke får det til selv, sier Ole Paus med et skjevt smil og legger til:

— Det er en fantastisk tekst, men den kommer litt i bakgrunnen når alt skal handle om den perfekte tonen på slutten. Og så synes jeg at det er litt herlig ukorrekt. Nå er det akkurat like lenge siden jul som det er til neste jul.

— Hvordan har publikum reagert?

— De har tatt det fint. Hvis ikke hadde jeg ikke sunget den. Jeg skal jo ikke plage noen.

- Jeg er ikke en refser

Ole Paus ble nylig tildelt prisen for Årets Spellemann. Han er kjent som humorist og samfunnsrefser, men vil ikke selv omtale seg som en refser:

— Jeg ser ikke på meg selv som en refser, men jeg er en som har muligheten til å snakke på vegne av de som ikke kan snakke for seg selv. En refser er en som har svar. Jeg har ikke noen svar, men mange spørsmål. Jeg er opptatt av de papirløse asylbarna, og av de fattige i samfunnet. Jeg skjønner ikke hvorfor Norge kun tar imot friske flyktninger fra Syria, og ikke de syke og traumatiserte. Jeg mener at det er normal folkeskikk å hjelpe de som trenger hjelp, men det synes jeg ikke regjeringen gjør.