Emil Otto Syvertsen: Emil Otto Syvertsen har valgt ut to lokale forfattere og en svensk avsluttende trilogi som sine beste bøker for 2014. ## 1. «Jeg har ventet på deg»

Roman

Mirjam Kristensen

Forlaget Oktober

jeg har ventet på deg.jpg

I denne boka forteller Mirjam Kristensen en lang familiehistorie — over fire generasjoner. Handlingen ligger til ei øy i Lindesnes og til Oslo. Fortelleren er ung forfatter i hovedstaden og kommer i kontakt med en grandtante fra Lindesnes like før denne dør. Slik rulles det opp en lenge skjult familiehistorie som rommer det meste: Intens kjærlighet, død og svik, sjalusi og hat, fornektelse og forstillelse. Og altså utviklingen i en slekt gjennom flere ledd. Her er trange kår i mellomkrigstid, okkupasjon og angst under andre verdenskrig, jødehat og nazisme, humanisme og kristentro, og herlig hverdagsliv i sørlandssommer, alt fortalt i den erfarne forfatterens nydelige språk.

2. «19 forgiftninger»

Forfatter: Nils Christian Moe-Repstad

Sjanger: Lyrikk

Forlag: Flamme forlag

19-forgiftninger.jpg

Her skriver Moe-Repstad om giftens virkninger til død og helbredelse. Giften er konkret og metaforisk. Boka er avansert poesi med mengder av referanser. Her er bibel og Dante, her er middelalder og pest, og her er Wittgenstein og Günter Grass. Det er som å vandre i en samtidig kunstutstilling. Jeg ser og hører og leser ting jeg ikke umiddelbart forstår. Men så må jeg si til meg selv at det kanskje er min egen feil, at kunstneren har gjort jobben sin, det er jeg som ikke har gjort min. For så enkelt er det jo, skal vi forstå kunsten, må vi bry oss om den. Moe-Repstad inngir tillit både i kraft av sin innsikt og sin formuleringsevne.

3. «Tørk aldri tårer uten hansker — 3 Døden»

Forfatter: Jonas Gardell

Sjanger: Roman

Forlag: Vigmostad/Bjørke

tørk aldri tårer.jpg

Jonas Gardells store trilogi «Tørk ikke tårer uten hansker» ble avsluttet i år med tredje bind, «Døden». Den er enda sterkere enn de to foregående. Slik er det, fordi i denne boka dør de fleste etter tur, av aids, som på midten av 1980-tallet var en epidemi som så ut til å komme ut av kontroll i homo-miljøene.

Bøkene er medrivende romaner, oppleves som sterkt gripende fortellinger, slett ikke som pamfletter. Samtidig er de viktig historiefortelling om en periode der det svenske samfunnet ikke viste seg fra sin mest menneskelige side. Gardells trilogi er sånn sett kanskje blant de aller viktigste romanene utgitt i Norden de siste årene.

valerie kubens 4.JPG

Valerie Kubens:Valerie Kubens har plukket ut tre internasjonale romaner som sine valg for årets beste bøker i 2014. ## 1. «Buddha på loftet»

Forfatter: Julie Otsuka

Sjanger: Roman

Forlag: Oktober

Buddha

Denne romanen er et mesterstykke på grunn av historien den forteller, men ikke minst for måten det gjøres på. Romanen handler om en, for nordmenn, ukjent historie om import av japanske ungjenter som bruder til USA i mellomkrigstiden. Vi følger dem fra båten, til overgrep på bryllupsnatten, via fødsler og blodslit til de blir internert som potensielle forrædere i leire etter bombingen av Hiroshima. Fortellingen er grotesk brutal.

Det som gir kraften til fortellingen, er den kollektive synsvinkelen. Vi følger ingen enkeltperson, og navn får vi bare sporadisk. Fortellermåten beholdes konsekvent helt til de fordrevne japanerne forsvinner i fjellene. Da overtas synsvinkelen kollektivt av naboer som lurer på hvor japanerne ble av.

2. «Eldorado»

Forfatter: Laurent Gaudé

Sjanger: Roman

Forlag: Bazar

Eldorado

Det lar seg ikke gjøre å forbli uberørt av historien om den italienske skipperen Salvatore Piracci, han som er vår forlengede arm i patruljering av farvannet rundt Festung Europa. Vi har sett afrikanske båtflyktninger i tusentall på fjernsyn.

Med skildringene i «Eldorado» kommer vi oppi båten, vi er med de reisende, kjenner håpet, frykten og raseriet. Vi følger den italienske skipperens utvikling i møte med elendigheten.

Dette er en bok om dem som betaler prisen for at vi setter grenser rundt vårt territorium. Den er dypt politisk og reiser store, etiske spørsmål.

3. «Når havet stiger»

Forfatter: Jim Lynch

Sjanger: Roman

Forlag: Font forlag

Havet_stiger_edited.jpg

Debutromanen til amerikanske Jin Lynch er så annerledes, så velskrevet og så gripende. Den handler om en tretten år gammel gutt som lever i barnets fantastiske verden ved en langgrunn bukt ved Stillehavet nær Seattle i USA. Forfatteren har til de grader maktet å beskrive verden sett fra et barns synsvinkel at vi gripes fullstendig om hjerterota. Det er det som er denne bokas styrke og egenart, at den aldri forlater barnet som forteller, med sine enkle og rett-fram-beskrivelser av egne behov og voksnes merkverdigheter. Om natten lister gutten seg ut i måneskinnet og padler av gårde på jakt etter strandas hemmeligheter, og beveger seg i et landskap på grensen til det overnaturlige.

Thea Marie Dolva 1 SH 30x30mm.jpg

Thea Marie Dolva:Thea Marie Dolva konsentrerer seg mest om oversatte bøker. Hennes valg omfatter bøker av Stridsberg, Heti og Duras.

1. «Medealand»

Forfatter: Sara Stridsberg

Sjanger: Drama

Forlag: Aschehoug

Medealand.jpg

Med utgangspunkt i Euripides' drama om Medea (oppført i 431), skaper Stridsberg et nytt bilde av den forrådte prinsessen som bestemmer seg for å ta sitt livs verste hevn. Det er fristende å si at Stridsberg skriver med det stoffet drømmer (og mareritt) er laget av. Tekstene hennes har en tyngde som virker gjennom natta, bildene glir og glir.

De lange uforutsigbare linjene som preger romanene er kortet ned her, i skuespillet, men vendinger og detaljer er like fullt Stridsbergerske; ville, nifse og glitrende. Som Medea.

2. «Hvordan bør et menneske være?»

Forfatter: Sheila Heti

Sjanger: Roman

Forlag: Gyldendal

Hvordan-boer-et-menneske-vaere.jpg

En kjempefin godteposebok med en mix av prosa, filosofi, essay og selvhjelpslitteratur. Det handler om Sheila, som grubler over menneskeheten, og venninnen, Margaux — en kjent kunstner - som tar det meste med letthet. Sheila beundrer Margaux, og begynner etter hvert å transkribere samtalene deres. Snart blir dette hennes skaperverk, mens det opprinnelige tekstprosjektet, mister relevans.

Heti løfter vår tids stigma - sampling, reality, grenseoverskridelse og modernismens forvirrende possibiliteter - til et nytt nivå der lyset spaltes fra alle mulige vinkler som i en gigakrystall.

3. «Å skrive»

Forfatter: Marguerite Duras

Sjanger: Essay

Forlag: Transfer

å skrive.jpg

100-årsjubileet for den franske forfatteren og filmregissøren Marguerite Duras feires med denne egenmektige lille boken utgitt på Transfer forlag. Duras skrev dette på sine eldre dager, og tekstene sirkler i stor grad rundt huset hun bodde i, alene; her får skriften fritt pusterom med alt det innebærer av krigsminner, politisk aggresjon, mykt savn og begjær.

Det handler om tidligere bøker og tider, men også om øyeblikket og alt det rommer akkurat nå, samt det nesten umulige: hvorfor man skriver, hva det betyr, hva det er. Dette er denfineste boken jeg har lest om å skrive.

alf kjetil igland2.jpg

Alf Kjetil Igland:Alf Kjetil Igland er interessert i historie, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. To av hans tre valg omhandler krigshistorie. Den siste er en biografi om eidsvollsmannen Jacob Aall.

1. «Den største forbrytelsen»

Forfatter: Marte Michelet

Sjanger: Krigshistorie

Forlag: Gyldendal

Den-stoerste-forbrytelsen.jpg

Beretningen om den norske deportasjonen av jøder under krigen er nok den viktigste sakprosa-boken i høst. Gjennomgående er innholdet i Michelets bok kjent fra før, men det er første gang det er skrevet en samlet fremstilling av ugjerningen. Et sterkt nazifisert politikorps og andre aktører gikk tyskernes ærend for å få rensket landet for jøder, en aksjon jødenes medborgere møtte med likegyldighet. Jødene synes ikke å ha vært akseptert som likeverdige landsmenn. Mot bakteppet av de store hendelser og krigens gang lar Michelet ofrene være representert ved en jødisk familie og gjerningsmennene ved en norsk statspolitimann. Et godt grep.

2. «Knut Hamsun. Reisen til Hitler»

Forfatter: Tore Rem

Sjanger: Historie

Forlag: Cappelen Damm

hamsun.jpg

Skildringen av selve møtet mellom Hamsun og Hitler i 1943 på Berghof er fascinerende, men viktigere er at Rem bygger opp til møtet med Hamsuns politiske reise i en forbilledlig klar analyse. Det går en linje fra Hamsuns opprør mot Ibsen tidlig på 1890-tallet via Ossietzky-saken til hans innbitte antisemittisme, fascisme og beundring for Hitler.

Med «Prosessen mot Hamsun» (1978) ville Thorkild Hansen langt på vei frikjenne Hamsun for hans politiske syn, men Hamsun visste hva han gjorde, mente og stod for til sin siste dag. Å skulle «redde» Hamsuns forfatterskap ved å redusere ham politisk, er formålsløst, mener Rem i en meget velskrevet bok.

3. «Jacob Aall i sin tid»

Forfatter: Arild Stubhaug

Sjanger: Biografi

Forlag: Aschehoug

jacob aall.jpg

Jacob Aall (1773-1844) er en av de betydeligste samfunnsaktørene i vår landsdel gjennom tidene. Eieren av Nes verk var bedriftseier med sosialt sinnelag, noe han ikke minst viste i nødsårene før 1814. Han sørget for korn til mange mennesker gjennom sitt danske nettverk. Han mistrivdes som eidsvollsmann nettopp fordi han anså atskillelsen fra Danmark som en ulykke.

Arild Stubhaug har med vanlig grundighet grepet fatt i det omfattende kildematerialet Aall etterlot seg og levert en høyst leseverdig bok om verkseieren, politikeren, reformatoren og humanisten Jacob Aall. Leseren får også et fascinerende bilde av livet for et par hundre år siden.

os byline1.jpg

Anette Os:Anette Os har valgt en internasjonal bestselger, en US Marines-kapteins novellesamling og Carl Frode Tillers avsluttende romantrilogi som sine favoritter for 2014. ## 1. «Stoner»

Forfatter: John Williams

Sjanger: Roman

Forlag: Cappelen Damm

stoner.jpg

Dette er en bok det er umulig å være likegyldig til. Den er vond, oppstemt, tidløst og universell. Og den handler om deg og meg.

Ingen husker William Stoner etter hans død, professoren som levde et stille liv. Det er utgangspunktet i denne romanen. Bondesønnen skal overta familiegården, og blir sendt på jordbruksskole i byen, hvor han oppdager litteraturen, bryter med generasjonene før ham og velger en akademisk karriere.

Romanen handler om nye sjanser, og om et samfunn i endring. Romanen er en ærlig, rå og klok beskrivelse av et livsløp, av å være et menneske, hvordan det er å leve, av valg som er riktige eller gale, og følgene av valgene vi tar.

2. «Hjemkomst»

Forfatter: Phil Klay

Sjanger: Novellesamling

Forlag: Press

DihVKI9c_1638_Hjemkomst.jpg

Phil Klay skriver poetisk om skuddvekslinger og om å være høy på adrenalin. Men han skriver også om hva det egentlig betyr når man trener unge menn til å drepe fremmede — og få dem til å gi hverandre high five etterpå.

Den tidligere US Marines-kapteinen skriver om soldater som dør i Irak og Afghanistan, og om de som dreper. Det er ikke heltehistoriene som kommer fram. Det er om han som hadde kontorjobb i Irak. Det er om han som fikk ansiktet ødelagt i en eksplosjon, og som må fortelle folk der hjemme det han tror de vil høre. Og om kona som er redd for soldatmannen når han kommer hjem.

Novellene angår oss, siden vi allerede har mange krigsveteraner i Norge. Noen av dem er bare i 20-årene.

3. «Innsirkling 3»

Forfatter: Carl Frode Tiller

Sjanger: Roman

Forlag: Aschehoug

tiller.jpg

I år fullførte Carl Frode Tiller den mest gjennomførte og originale romantrilogien på lenge. Hvor forskjellig kan egentlig én person oppfattes av andre? Og hvor mye vet vi om hvordan vi selv forstås?

Spørsmålet stilles i Carl Frode Tillers «Innsirkling 3».

Tiller gir fyldige psykologiske tankerekker, og han viser hva som kan være med på å skape den vi blir, som klasseskiller, miljø og arv. Han skriver om samliv, vennskap, samfunnskritikk, og om hva man tror andre forventer av en. Tillers trilogi er så imponerende at du ikke kan gå glipp av den.

Bjarne Tveiten 1 SH.jpg

Bjarne Tveiten:Bjarne Tveiten har plukket ut tre norske bøker som sine favoritter. Jon Fosse, Lars Mytting og Edvard Hoem er Tveitens valg for 2014. ## 1. «Kveldsvævd»

Forfattar: Jon Fosse

Sjanger: Forteljing

Forlag: Samlaget

kveldsvævd.jpg

«Kveldsvævd» er siste delen av ein trilogi om spelemannen og drapsmannen Asle og kjærasten Alida som er gravid. Eg vel å omtale trilogien, for utan å ha lese dei to første bøkene; «Andvake» og «Olavs draumar», blir tredjeboka hangande i lause lufta. Dei tre bøkene er etisk og intellektuelt utfordrande.

Først og fremst er det ei gripande kjærleikshistorie. Det er også eit verk som trekker trådar frå «førmoderne» til nesten moderne tid. Smussomslaget har eit enkelt bilde av ei hardingfele på framsida. Hardingfeleslåttane, med alle sine krullar og triller, der understrengene legg ein del ekstra til lydbildet — det blir for meg ein parallell til det særprega språket Fosse har utvikla til det fullkomne. Eit storverk i lite format av ein litterær meister.

2. «Svøm med dem som drukner»

Forfattar: Lars Mytting

Sjanger: Roman

Forlag: Gyldendal

Svoem-med-dem-som-drukner.jpg

Hausten 1971 blir eit norsk par drepne av ein udetonert granat frå 1. verdskrigen i eit skogholt i Frankrike. Sonen Edvard, tre år, blir sporlaust borte, men dukkar opp att fire dagar seinare, og veks opp hos bestefaren på ein gard i Gudbrandsdalen. Det er forsvinninga til tre-åringen som er den episke motoren i denne velskrivne boka. Som 23-åring bestemmer Edvard seg for å finne ut kva som eigentleg skjedde den gongen. Leitinga fører han til Shetland og Frankrike.

Det handlar om familieløyndomar, engelsk aristokrati, skadd skog og skadde menneske, oppklårande brevbunker, kjærleik, hat — og sjølvsagt - ved når forfattaren heiter Mytting. Eg skjønar godt at han i haust fekk Bokhandlarprisen, «Svøm med dem som drukner» er ein fascinerande roman.

3. «Slåttekar i himmelen»

Forfattar: Edvard Hoem

Sjanger: Roman

Forlag: Oktober

slåttekar.jpg

Hovudpersonane i denne romanen er bestefaren til forfattaren, Knut Hansen Nesje og svigerinna hans, Gjertine. Vi møter «Nesje», som han blir kalla, på midten av 1870-talet idet han fell for syster til Gjertine, Serianna. Vi følgjer Gjertine over havet til Dakota, og «Nesje» som slitar på den store Gørvel-garden og sin eigen husmannsplass.

Hoem er ein gudebenåda forteljar, og som 65-åring skriv han betre enn nokonsinne. Det enkle, effektive språket fungerer, anten han skildrar natur, ver eller menneske som møter kjærleiken. To ord som slo meg under lesinga var sanseleg og sensuelt. Personskildringane, særleg av Gjertine og Nesje, er framifrå, og måten han fortel om deira psykologiske utvikling minner meg om Sigurd Hoel på sitt beste. Ei fantastisk bok!