YORK: Her er noen av danserne fra dansestudioet i York i aksjon. Foto: Kjetil Samuelsen
MUSIKK: Her er en av musikkgruppene i full gang med å lære inn sin første sang. Gruppa ledes av Julie Falkevik Tungevåg (gitar), som gir signal til bandet med en hevet hånd. Bandet består ellers av Natalia Gajwska (vokal), Joey Leyland fra York (trommer), Pia Alexandersen (bass) og Sindri Emilia Heiland (tangenter). Foto: Kjetil Samuelsen
DANS: Paul Webster er en av danselederne på gruppa som kommer fra dansestudioet i York i England. Her er han i full gang med å lære opp en av danseelevene. Foto: Kjetil Samuelsen
kulturbonanza på samsen007.jpg Foto: Kjetil Samuelsen

KRISTIANSAND: Mandag startet høstferien for skolebarn på Sørlandet. Men på Samsen kulturhus betyr ferietid mer aktivitet enn normalt. Den årlige festivalen "Verden er vår", som er for og med barn mellom ti og 18 år, arrangeres for åttende gang.

I år er temaet energi. Vi følger det som er aktuelt i verden og i Norge. Vi prøver å finne tema som kan strekke seg forholdsvis bredt, og energi kan være veldig bredt , forteller Dragomir Gagro, internasjonal kulturkonsulent ved Samsen og sjef for "Verden er vår"-festivalen.

ENERGISK: Her er noen av danserne fra dansestudioet i York i aksjon på Samsen. De skal være der hele denne uka, og deltar på både "Verden er vår" og lørdagens Battle of the South. Foto: Kjetil Samuelsen

Avsluttende forestilling torsdagFra mandag til torsdag skal i overkant av 70 barn og unge aktiviseres på ti ulike verksteder, i alt fra musikk og dans til sirkusartisteri og festivalavis. Torsdag kveld avsluttes festivalen med en egen forestilling i Bingen på Samsen, der Atle Håland har ansvaret for å sy sammen bidragene fra de ulike verkstedene.

— "Verden er vår" kommer fra at de unge skal overta, så det er mange unge som er ledere på de ulike verkstedene, sier Gagro, som kunne hatt plass til enda flere ungdommer.

— Smertegrensa for hvor mange vi klarer er vel omtrent 90 barn og unge, sier han.

Nytt av året er at Samsen i høstferieuka har besøk av ti breakdansere fra et dansestudio i York i England. To av dem er med som ledere, mens de andre er deltakere på ulike festivalverksted. Det er Gagro, som gjennom sine internasjonale kulturkontakter, har fått til utvekslingsprosjektet.

Vi ville piffe opp "Verden er vår" og Battle of the South (BOTS) med noen internasjonale deltakere , sier Gagro.

SJONGLERING: Tobias Hagehei er en av de som vil bruke høstferien på å bli bedre på Diablo, som denne sjongleringsformen kalles. Foto: Kjetil Samuelsen

Dansekrig på lørdagBattle of the South trekker deltakere fra Stavanger til Oslo, og arrangeres årlig på Samsen. Årets danseshow er det åttende i rekken.

— BOTS er en årlig "breakbattle", der breakdansere konkurrerer mot hverandre. Det er høyt nivå, og mange av deltakerne er godt oppe i tjueårene og har holdt på med dette lenge, sier Battle-general Heidi Kvalvik.

Dansere er litt sløve med å melde seg på, men Kvalvik antar at drøyt 50 dansere vil være i aktivitet under BOTS.

— De melder seg ikke på, de bare kommer, sier hun.

— Vi får flydd inn dommere fra Oslo og Amsterdam, og det er påmeldt dansere fra både Oslo, Stavanger og Bergen. I tillegg til dansecrewet fra York, som er her på Samsen denne uka, legger Kvalvik til.

Vinnercrewet på BOTS får 10.000 kroner i pengepremie, og Kvalvik drømmer at de en gang kan få til et samarbeid med Battle of the Year, som er en årlig europeisk "breakbattle", slik at vinnerne kan bli kvalifisert for deltakelse der.

PS: Hva gjør du i høstferien? Vi ønsker å samle bilder av hva våre lesere gjør i høstferien. Send oss derfor et bilde som viser hva du bruker høstferien til. Er du på Samsen? Eller er du på fjellet? Ta et bilde med Instagram, merk det med #fvnhost, og bli med i vårt høstferiegalleri.

Fædrelandsvennen er ikke ansvarlig for bilder som publiseres på Instagram. Vi gjør oppmerksom på at bilder som blir tagget med #fvnhost kan bli publisert på Fædrelandsvennens plattformer.