KRISTIANSAND : Valgkampen i USA nærmer seg klimaks. For en politisk engasjert amerikansk låtskriver er dét gull verd.

— Jeg håper å se Obama fortsette. Ellers er vi i en ny krig i løpet av atten måneder, sier tidligere Rainbow-keyboardist Tony Carey. Fredag spiller han på Kick i Kristiansand.

Ansikt utad

Carey er bosatt i Tyskland og sier han ikke er i tvil om at den sittende presidenten er en bedre ambassadør for sitt land enn forgjengeren.

— Jeg spør folk om det overalt, og det er ingen tvil om at Obama gir USA et bedre ansikt utad. Bush var en katastrofe, og hans ettermæle er et stort nett av løgner. Republikanernes USA er den rike manns USA, Wall Street-Amerika, og det ikke det landet jeg kjenner, sier han.

— Men jeg tror Obama vil vinne overlegent til slutt. Romney står ikke for de tingene USA handler om. Han er fienden, sier Carey, og forteller at hans neste album vil bære preg av valgkampen og hvem som ender opp som presisdent.

— Alle disse tingene går rett inn i sangene mine. Og raseri er mitt beste verktøy når jeg skriver, sier han.

Blackmore junior

Carey spilte i supergruppa Rainbow på midten av syttitallet, sammen med den legendariske gitaristen Ritchie Blackmore. Blackmores sønn Jürgen er nå en del av Careys livebesetning. På Kick skal de spille låter fra mesteparten av Careys karriere.

— Vi er et jammeband. Du hører ikke så mange sånne band lenger, men det er vår filosofi. Vi øver sjelden, og vi spiller aldri det samme to ganger sier han.

— Er ikke det litt risikabelt?

— Ikke når man har strålende musikere. Vi følger musikken, og da kan vi ikke gå oss vill. Det handler om improvisasjon, sier han, og forteller at hans store forbilde på scenen var og er Miles Davis.

— Han var langt forut for sin tid, og kunne spille timelange låter live. Han var en stor inspirasjon, og har vært det helt siden 1971, sier amerikaneren.

Ingen keyboardist

Carey var 22 år gammel da Ritchie Blackmore ga ham tilbudet om å spille i Rainbow. Det resulterte blant annet i en opptreden på bandets største platesuksess, "Rising" i 1976. En spennende tid, innrømmer han, selv om han ikke fikk helt utløp for sine musikalske talenter.

— Det var interessant, men det er en veldig liten del av karrieren min. Og jeg spilte keyboard i Rainbow, selv om jeg egentlig ikke er noen keyboardist. På platene nå spiller jeg de fleste instrumentene selv, og ikke minst: Jeg synger, forklarer han.

Carey sier han aldri har gått på skole og aldri hatt et annet yrke enn musiker. Han har spilt gitar siden han var sju.

— De fleste musikere er vel sånn. Man satser alt på musikken. Man lever for musikken. Det går enten veldig bra, eller forferdelig dårlig, konstaterer 60-åringen.