KRISTIANSAND : Til gjengjeld får han gjennomslag for å få inn en permanent brannhistorisk utstilling, og en konkret plan for utnyttelse av verk som allerede er i kommunal eie.

— Selve kunstprosjektet skal ikke røres ved, og det er jeg veldig glad for, sier kulturstyreleder Randi Haukom (H) til Fædrelandsvennen.

— Vi har funnet en konsensus jeg er passe fornøyd med, men det er politikkens vesen, sier Arvid Grundekjøn (H).

Etter flere diskusjoner internt i partiet, er en samlet partigruppe nå er enige om et forslag som skal fremmes i bystyret onsdag kveld.

Planen til kunstutvalget under ledelse av KORO-konsulent Harald Fenn foreslås ikke rørt, men Høyre har fem punkter de ønsker å få inn i en helthetsplan.

Kunstfaglig gjennomgang

FORNØYD: - Vi har kommet fram til en løsning jeg er veldig fornøyd med, sier kulturstyreleder Randi Haukom. Foto: Lars Hoen

For det første forelås det at utsmykningsplanen skal inneholde en by— og brannhistorisk del i form av en permanent utstilling. I tillegg tas det sikte på å finne egnede steder i bygget til skiftende utstillinger av lokale kunstnere, og utarbeidelse av en detaljert plan for opphenging av allerede eksisterende kunstverk. Denne planen skal forelegges kulturstyret og kommunalutvalget for endelig godkjenning.

Det ønskes også en fullstendig katalogisering og kunstfaglig gjennomgang av kunst— og utstillingsgjenstander som er i kommunens eie. Dette vil koste penger, og krever en egen økonomiplan som senere må tas opp til politisk behandling.Til sist ønsker Høyre å få bystyret med på at det skal foretas en evaluering av kommunens eksisterende regelverk for kunst i det offentlige rom.

— Det har vært sunt å gå noen runder, og vi er kommet fram til en løsning jeg er veldig fornøyd med, sier Haukom. Kulturstyrelederen signaliserte tidlig at hun er uenig med Arvid Grundkjøn i hans ønske om politisk inngripen i kunstplanen som er laget et gjeldende kommunalt regelverk, og støttet av statens fagorgan for kunst i offentlige rom, KORO.

Kunstpolitisk delseier

Det er nemlig ordførerens personlige engasjement som har brakt utsmykningen av rådhuset helt til bystyret etter at han i slutten av august gikk ut med helt konkrete innvendinger mot den vedtatte planen.

— Det er jeg glad jeg tok meg tid til, sier Grundekjøn til Fædrelandsvennen. Han føler han har fått gjennomslag på viktige punkter, også når det gjelder ønsket om å få "sørlandskunstnere" med i planen:- Det var etter at jeg tok saken opp at Jan Freuchen ble invitert til å konkurrere om et av oppdragene, og det er jo litt fint, sier han.

Han kan også notere en kunstpolitisk delseier etter å ha brakt saken inn for kommunalutvalget:

— Det var slik vi fikk fram en helhetsplan, sier han, og sikter til planen som er utarbeidet ved kulturdirektørens kontor og fremlagt for formannskapet for en måned siden. Flere punktene derfra er nå innarbeidet i forslaget Høyre vil fremme i bystyre.

Solide standpunkter

Grundekjøn beskriver kunstdebatten i Høyre som en åpen diskusjon med fri meningsutveksling.

— Randi Haukom er en ressursperson på kulturfeltet, og jeg har lyttet mye til henne, innrømmer ordføreren. Og KORO-prosjektet fikk han altså ikke røre.- Det lever jeg godt med. Etter hvert har jeg jo skjønt at jeg ikke er administrerende direktør i kommunen, sier han med en liten latter.

— Men jeg får jo lov til å legge fram mine solide standpunkter, og etter en god diskusjon har vi nå kommet fram til et akseptabelt resultat i denne saken, legger han til.

Etter det Fædrelandsvennen erfarer, skal også alliansepartnerne KrF, Frp og Pensjonistpartiet være villige til å gå for Høyres kompromissforslag.