OSLO: Det kom fram da Tiden Norsk Forlag presenterte sin høstliste for 2011. «Før jeg brenner ned» ble Gaute Heivolls gjennombrudd som forfatter. Samlet opplag er nå oppe i 60.000. Han fikk også Brageprisen for boka fra 2010, som nå er solgt til 17 land. Mandag ble det også klart at Heivoll er vinner av årets Sultprisen, pålydende 200.000 kroner.

«Kongens hjerte» er tittelen på Heivolls nye roman. Her blir vi tatt med tilbake til året 1775 og en sjøreise til København. Flere pasienter er om bord og håpet er å få dem brakt til Kong Frederiks hospital slik at de kan få behandling for epidemien som har tatt så mange liv. Overfarten er ikke uten farer, og galskapen brer seg blant pasientene. En far blir vitne til at datteren sakte, men sikkert, spises opp av sykdommen innenfra, heter det om den nye romanen.

– Kongens hjerte er et tett og intenst menneskelig drama, basert på virkelige hendelser. Fram fra sidene stiger en bekmørk verden – en helvetesberetning blant levende – der døden truer overalt. Men samtidig er romanen også gjennomlyst av den sterkeste følelsen av dem alle: Kjærligheten til et barn, sa forlagssjef Richard Aarø om romanen som utkommer i september.

– Religiøs ekstremisme

En debutant som ble trukket fram under Tidens høstlansering var Joakim Hunnes, klar med romanen «Alle vet hvem du er», som slippes i oktober.

– Her beskrives Utkant-Norges sosiale strukturer så treffsikkert og gjenkjennelig at leseren ubønnhørlig dras inn, mener Aarø om denne utgivelsen.

En annen debutant i Tidens stall er Ulrik Høisæther, aktuell med kriminalromanen «Pokerfjes». Han har skrevet fram en finansverdenens krimheltinne ved navn Eveline Enger – som både han og forlagssjefen håper skal få et langt liv.

Blant de relativt ferske forfatterne finner vi også Anders Bortne, aktuell med sin tredje bok: «Ismannen». Aarø omtaler romanen som noe helt utenom det vanlige og ei bok som nok vil få en del oppmerksomhet.

Oppmerksomhet vil nok også Margaret Skjelbred få for sin nye utgivelse, «Du skal elske lyset». Også årets bok fra Skjelbred formidler sorg og smerte fra et barns perspektiv.

– Som i hennes forrige bok, «Mors bok», er religiøs ekstremisme et viktig tema i «Du skal elske lyset», fortalte Aarø – og la til at denne boken blir hovedbok i Bokklubben Nye Bøker senere i høst.

«Knausgårds Bergen»

Einar O. Risa tar for seg 1900-tallet med sin «M. Kanne&Søn».

– Nå fullføres kvartetten og presenteres i hele sin storhet i en såkalt omnibusutgave. Det er lov å la seg imponere av slikt, mente Aarø.

Familiært er det på en ganske annen måte i Mari Lindbäcks roman, «Jeg har ganske rolige hender». Her møter vi en hovedpersonen som opplever en meget plutselig og sterk forandring i livet.

Norsk fantasy for relativt voksne lesere skrives det ikke mye av. Det bøter Tiden på i høst med Kristine Toftes «Song for Eirabu II. Vargtid».

– Her strammes søsterdramaet fra bok 1 til for alvor. Det handler om makt og ære og spådommen om verdens ende, sa forlagssjefen, som beskrev boken som full av skjebne, svik og spenning.

Aarø bød til slutt på en liten kuriositet:

– Høstens mest originale utgivelse har tittelen «Album »og er en fotobok, men det er ikke en hvilken som helst fotobok. Dette er nemlig bildene Asbjørn Jensen tok mens han var student i Bergen på 1980 og 90-tallet, den samme studietiden som beskrives av Karl Ove Knausgårds i «Min kamp 5».