KRISTIANSAND: Nyheten om at den britiske superprodusenten Brian Eno stiller som hovedkurator for Punkt 2012 er enorm, både i lokal, nasjonal og internasjonal sammenheng.

— Å få Eno til å gjøre et så stort prosjekt som dette er noe folk både i London og resten av verden prøver å få til hele tiden. Men han har kun takket ja til en liknende oppdrag en gang før. Det var med prosjektet Luminous i operahuset i Sydney i 2009, sier Punktfestivalens Erik Honoré.

Tar med sitt nettver

Som hovedkurator blir det Eno's oppgave å snekre neste års Punkt-program i dialog med Honoré og Bang. Det er hans ideer som kommer til å sette standarden for hvordan festivalen blir gjennomført, og han kommer til å ta med seg sitt eget musikalske nettverk til Kristiansand.

Brian Eno er en av verdens aller mest kjente og ettertraktede produsenter. Karrieren hans tok av da han og Bryan Ferry startet art-pop-bandet Roxy Music i 1975. Han blir ansett som grunnlegger av musikkstilen "ambient" og har produsert plater for både David Bowie, U2, Coldplay og Talking Heads.

— Han har en ekstrem betydning innenfor både pop og rock. Men også for mer eksperimentell musikk. Han er sentral i alle musikkformene som Punktfestivalen har som sitt varemerke, og han er en artist som fremdeles gir ut svært relevante og nyskapende plater. Når vi først skulle "gi bort" festivalen til noen andre etter å ha drevet den selv i alle år, er Brian Eno definitivt en mann vi kunne tørre å overlate ansvaret til. Han er uten sidestykke den viktigste musikkprodusenten i verden i dag, sier Erik Honoré.

Verdens mest idérike produsent

Brian Eno skal putte nytt innhold i det allerede etablerte Punktkonseptet i løpet av planleggingen av neste års festival. Erik Honoré og Jan Bang sier de ønsker å "lufte ut litt" og la noen andre komme til, så de ikke selv stagnerer. Med verdens mest idérike musikkprodusent på laget, har Punkt-duoen skutt gullfuglen og vel så det. De to vil fortsatt ha en sentral rolle i gjennomføringen av festivalen neste år, men det er Eno som skal ha siste ord både når det kommer til artister som blir invitert og konserter.

— Vi gir han frie hender til å ta inn ting som han mener passer. Selvfølgelig skal vi gjennom året ha en konversasjon og utveksle ideer og innspill, men han har siste ordet. Meg og Jan (Bang) skal ta oss av seminarer og ekstrakonserter og logistikk, så vi blir nok ikke arbeidsledige til neste år heller, sier Erik Honoré.

Foreløpig er det for tidlig å si noe om hvilke artister som blir å se på neste års Punktfestival. Men at det blir spennende å følge med fremover er det liten tvil om. Punkt 2011, som ble avsluttet lørdag er tidenes mest suksessrike festival for de to grunnleggerne. Med 8000 utsolgte billetter og fullt på alle arrangementer alle dager, slo de tidligere års rekorder både i form av besøk og økonomi.

Les mer om Brian Eno og årets Punktfestival i Fædrelandsvennens papirutgave mandag.