KVINESDAL: — Jeg mener det kan være mistanke om forfordeling av kreditorer og vil derfor sende innberetningen til politiet i Agder, sier bobestyrer Abrahamsen til fvn.no.

Kort tid etter at årets festival var avsluttet ble det klart at Norway Rock ville få store problemer med å betale kreditorene.

— I referatet fra styremøtet 11. juli står det at den økonomiske situasjonen er prekær. På samme styremøte ble det tatt en beslutning om å sende en melding til alle kreditorene om betalingsstopp, sier Abrahamsen.

Tirsdag ble den første skiftesamlingen holdt i Lister tingrett. Det var der det kom frem at bobestyreren vil sende innberetningen til politiet, skriver Avisen Agder i dag.

Abrahamsen mente festivalen kan ha gjort seg skyldig i brudd på straffelovens paragraf 282, som har en strafferamme på fengsel i inntil to år. (Se faktaramme).

Misfornøyde kreditorer

Etter konkursen 1. september viste det seg at enkelte av kreditorene ble sikret forhåndsbetaling. Dette førte til stor misnøye blant andre kreditorer som trolig må se langt etter pengene som festivalen skylder dem.

Ifølge Abrahamsen ble det ikke foretatt utbetalinger fra Norway Rocks kassebeholdning etter avslutningsdagen lørdag 9. juli. Det ble likevel foretatt tre utbetalinger etter denne datoen, men da direkte fra selskapet Espos til kreditorene.

Dette selskapet leverer betalingskort til en rekke festivaler, deriblant Norway Rock. Pengene som festivaldeltakerne setter inn på dette kortet havner på Espos’ konto. Når festivalen er avsluttet overfører Espos pengene til festivalen.

Krangler om avtale

Et av de store stridspørsmålene under den pågående konkursbehandlingen er hva avtalen mellom Espos og Norway Rock egentlig gikk ut på.

— Espos gir uttrykk for at dette ikke var noen betalingsgaranti. Selskapet mener derimot at det kun dreier seg om en beskjed om å gi utbetalinger til noen kreditorer, sier Abrahamsen.

Espos har i ettertid hevdet at det ville vært uproblematisk å stoppe utbetalingene dersom Norway Rock hadde gitt beskjed om det. Festivalen hevder på sin side at Espos hadde risikert erstatningsansvar hvis utbetalingene ikke hadde blitt gjennomført som avtalt.

Den største utbetalingen fra Espos ble gjennomført få timer før betalingsstoppen ble innført. 300.000 kroner ble da overført til Hotell Utsikten, som er eid av blant andre Per Arne Netland. Samme mann var også styreleder for Norway Rock Festival.

Kan bli omstøtt

Etter festivalen har det blitt stilt spørsmål ved både betalingsgarantiene og den tilsynelatende dobbeltrollen til festivalens styreleder. I en redegjørelse som ble sendt ut til pressen imøtegikk ledelsen kritikken.

Les også: Mener festivalen ville blitt avlyst uten betalingsgarantier

Utbetalinger til andre kreditorer ble foretatt 11., 12. og 13. juli.

Abrahamsen sier til Avisen Agder at utbetalingen til Utsikten kan bli omstøtt. Når det gjelder de andre kreditorene, Agder Olje som fikk 50.000 og Aggreko som fikk 150.000, er beløpene trolig for små til at det er mulig å kreve omstøtelse, ifølge bobestyreren.

— Å foreta pengedisposisjoner når man er klart insolvent, er ikke bra. Det vet alle, sier Abrahamsen til avisen.