LONDON: Lørdag avsluttet Kvelertak sin englandsturné på London-scenen Underworld. Søndag spilte Sivert Høyem på The Garage noen T-banestopp unna. Norsk rock har sjelden vært så synlig, og hørbar, i Storbritannia som nå.

I bresjen for den offisielle nasjonale satsingen står Music Export Norway (MEN). Før helgen markerte det bransjeeide eksportselskapet toårsjubileum for sitt månedlige, nordiske konsertkonsept «Ja Ja Ja» med Marit Larsen blant trekkplastrene.

Managerdrøm

Harrys Gym, Ungdomskulen, Susanne Sundfør, Razika og Young Dreams er noen av bandene som tidligere har fått utfolde seg på klubben The Lexington. Det samme har Team Me og Katzenjammer, noe Frithjof Hungnes i labelen deres Propeller verdsetter.

– «Ja Ja Ja» er fantastisk godt egnet for en London-"showcase», sier han til NTB.

– Du kan spasere rett inn i en struktur som er designet for akkurat det du har behov for. Opptredener her har vært en nyttig del av vår strategi for å etablere artister i Storbritannia, fortsetter Hungnes, som mener MENs utsendte gjør en viktig jobb for Musikk-Norge som sådan.

– De har etablert et stort nettverk av industriaktører, og de har fått bra oversikt over britisk musikkbransje. Samtidig er de effektive markedsførere og ambassadører. De er helt klart en av grunnene til at norsk musikk har opparbeidet seg bra rykte og respekt.

Talentspeider

Skrytet backes opp fra britisk hold.

– «Ja Ja Ja» har satt seg i musikkalenderen som stedet å sjekke de nye store talentene fra Norden, sier Jon Mac, primus motor for Brighton-festivalen The Great Escape.

Konkret sitter halvparten av de medvirkende bandene igjen med platekontrakt, forlagsavtale, bookingagent eller spilleoppdrag som følge av London-eventyret, ifølge MEN.

– Storbritannia er et av verdens vanskeligste, men også viktigste, markeder å komme inn på. «Ja Ja Ja» har skapt en ny plattform for å få vise seg fram for bransje og mediene, samt starte å bygge et britisk publikum, sier Inger Dirdal, daglig leder i selskapet.

Sjangeroverskridende

Dirdal understreker at MEN skal representere samtlige sjangrer. Hun peker på London Jazz Festival, Celtic Connections og Huddersfield Contemporary Music Festival som andre arenaer med sterk norsk tilstedeværelse.

– Hva kan MEN gjøre bedre?

– Det er alltid rom for forbedring, og vi er i konstant dialog med våre bransjekontakter og samarbeidspartnere, sier Dirdal.

– I vår ferske evaluering fikk vi tilbakemeldinger på at UK-kontoret vårt lå usentralt til. Dette har primært berodd på kostnader, men nylig inngikk vi ny leieavtale og har satt opp base i Soho.

Hipsterappell

Under «Ja Ja Ja"-jubileet på The Lexington, lenger nord i London, var publikum like sammensatt som det var fulltallig.

– Jeg ble tipset av to engelske venner, forteller svenske Julia Gillberg til NTB.

– De synes at alt skandinavisk er «hur hipt som helst» (©NTB).