KRISTIANSAND: — Jeg ønsker å gi noe tilbake til museet. Det var her jeg så levende fikk formidlet historien i gymnastiden. Det ble en begynnelse på noe som fortsatte å rulle, sier kunstneren til fvn.no

Else Marie Jakobsen (84) fra Kristiansand regnes som en av Norges viktigste tekstilkunstnere. Hun er best kjent for utsmykninger av offentlige bygg og kirker med gigantiske billedvever laget på sin tradisjonelle oppstadvev.

21 tepper som kunstneren har liggende på lager doneres til Vest-Agder-museet. I tillegg gir kunstneren skisse- og utklippsbøker. Etter hvert vil museet også overta veven hennes og alt av innhold i atelieret på Nedre Lund. Ettersom Else Marie Jakobsen ennå er i full sving som kunstner, bestemmer hun selv når dette skal skje.

Kontrakten med museet ble undertegnet sist torsdag.

— Dette er helt fantastisk. Og jeg må innrømme at jeg ble litt satt ut da jeg hørte det første gangen, sier Agnete Kjellin, konstituert direktør ved Vest-Agder-museet.

Planen er å bygge en detaljert kopi av Else Marie Jakobsens atelier, og arbeidet med å søke midler til dette vil begynne over sommeren. Museet vil lage et dokumentasjonssenter om hele kunstnerens virke – tilgjengelig for alle som er interessert i kunsthåndverket eller personen Else Marie Jakobsen.

Birgitte Sørensen, fra Vest-Agder-museet avdeling Sjølingstad sier gaven også har en stor økonomisk verdi.

— Jeg vil helst ikke anslå noe verdi. Men det er klart teppene utgjør store verdier. Dette er noe man sannsynligvis ville fått ganske mye for hvis det skulle selges, sier hun.

I God Helg lørdag kan du lese stor reportasje om Else Marie Jakobsen