MANDAL : — Nå går jeg i Adolph Tidemands fotspor, bokstavelig talt. Jeg oppsøker gaten der han bodde, jeg leter fram det jeg kan finne av skisser, studier, brev og protokoller. Tidemand var student og senere både lærer og professor ved kunstakademiet i Düsseldorf, og det finnes derfor mye skriftlig materiale fra årene han virket her, fra 1837 til 1876. Det er en spennende, men tidkrevende prosess, sier kunsthistoriker og faglitterær forfatter fra Mandal, Tone Klev Furnes.

Totalt har hun fått forskningsstøtte på rundt en halv million kroner til forarbeidet til boka "Adolph Tidemand og det nye Norge", som utkommer i 2014 på Dreyer forlag. I 2014 markeres 200-årsjubileet for Grunnloven, men også for Adolph Tidemand som ble født i 1814. Tidligere i år har hun fått støtte fra blant andre Kulturdepartementet, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Fritt Ord og forrige helg fikk hun også Blomstipendet i regi av Kunstnerforeningen på 30.000 kroner.

— Det er en hyggelig anerkjennelse, og kanskje spesielt hyggelig at utmerkelsen kommer fra Norges eldste og mest fornemme kunstnerforening. Her var også Amaldus Nielsen æresmedlem da Christian Krogh var formann, sier Klev Furnes.

Studiepermisjon

Hun har fått innvilget to måneders studiepermisjon fra jobben som seniorrådgiver for kultur i Agder og Telemark bispedømme, og skal være i Düsseldorf sammenhengende fram til midten av desember. Etter et lite opphold i Norge, skal hun ned igjen for å ta unna siste forberedelser, før hun tar fatt på skriveprosessen hjemmefra etter nyttår. Skriveprosessen foregår parallelt med ordinært arbeid.

— Mye av materialet jeg finner her er ukjent for oss fra før, og det er nok derfor jeg har fått såpass store beløp i forskningsmidler. Det er ikke tidligere gjort et så grundig arbeid med å gå gjennom skriftlige kilder etter Tidemand fra tiden i Düsseldorf, og jeg kjenner at det forplikter når jeg har fått såpass store stipender. Det er et møysommelig arbeid som gjøres, jeg bestilte innsyn i dokumentene før jeg reiste hit, og jobben her nede består av nitid arbeid i byens museer, biblioteker, samlinger og arkiver, sier Klev Furnes.

Besøk fra Mandal

Adolph Tidemand er født i 1814 i Mandal, sønn av tollinspektør og stortingsrepresentant Christen Tidemand og Johanne Henriette Haste. Han studerte først i København, før han i 1837 startet studier i Düsseldorf. Tidemand regnes som den store samlende skikkelsen innen nasjonalromantikken i norsk kunst. I særklasse står "Brudeferden i Hardanger", et verk han malte sammen med sin nære venn, Hans Gude.

— Boka vil også handle om forholdet til Gude, samt besøkene fra gamlevennene Amaldus Nielsen og Olaf Isaachsen fra Mandal. Det fortelles at de kom til et åpent og gjestfritt hjem da de besøkte Adolph og kona Claudine i Düsseldorf, sier Klev Furnes.

Det er ikke først gang Klev Furnes skriver om en av Mandals store kunstnersønner. Hun har også skrevet "Amaldus Nielsen (1838-1932). Kystens maler", "En by - fem kunstnere", "Olaf Isaachsen (1835-1893). Med livet som palett" og i løpet av 2013 utkommer "Emanuel Vigeland (1875-1948). Pioner innen freskomaleriet og glassmaleriet".