SLITEN: - Etter ei uke er jeg helt gåen. Man legger man seg klokka seks, og våkner av sola klokka åtte, sier Anders Vikane. (F.v. Anders Vikane, Boye Berget og Kagav Nikpour) Foto: Jon Anders Skau

ARENDAL: — Jeg har lest at man blir mer lykkelig av alkohol, kanskje det er derfor alle drikker her. Alkohol, festival og god stemning hører sammen, sier Kathrine Thun (21).

Klokka er knapt tolv på formiddagen, sola steiker og hun sitter allerede utenfor teltet med en øl i hånden. Politiet har tidligere uttalt at det er "mye sanseløs drikking, folk ligger døddrukne rundt omkring på Hovefestivalen". Det kan hun også bekrefte.

— Jeg har sett folk som har vært så fulle klokka ni om morningen at de bare faller i gjørma, og andre som går rett i søppelkasser fordi de ikke klarer å gå ordentlig, sier hun.

Mister hemningene

Anders Vikane (20) og kompisgjengen åpnet ølen så snart de kom på campområdet. Hver dag begynner med en øl utenfor det klamme teltet.

— Vi står opp, kjøper alkohol og så er det bare å begynne å drikke, sier han.

Selv om politiet kritiserer Hovepublikummet for å drikke i overkant mye, mener festivalpublikummet at man må drikke for at festivalen skal bli best mulig.— Vi må ha alkohol på festival. Det blir god stemning, mer liv og man mister hemningene når man drikker, sier Kagav Kikpour (20).

— Hvordan hadde det blitt om dere ikke drakk?

— Da hadde det blitt kjedelig. Man blir tøffere av å drikke, og man tør å gjøre mer, sier han.

Kjenner hasjlukt

Vold er det lite av på Hove, i følge leder for narkotikaavsnittet ved Arendal politistasjon, Asbjørn Røed. I fjor var det to voldtektssaker på området, og politiet frykter det er en del av den type saker, som aldri blir anmeldt. Kagav Kikpour mener derimot det er mer vold i år enn i fjor.

— Folk blir aggressive under konserter. Det blir knuffing og dytting. I fjor så jeg aldri noen krangle, men i år er det annerledes, sier Kikpour.Etter tirsdag kveld meldte politiet om 19 besittelser og bruk av narkotika på festivalen, deriblant hasj og marihuana. Det ble også tatt flere for røyking av amfetamin. Kompisgjengen på Hove har ikke fått tilbud om dop. Men de merker at den er der.

— Vi kjenner at det lukter hasj under noen konserter, spesielt da Knife Party spilte på tirsdag, og det er garantert folk som har med seg dop på Hove. Men det bryr vi oss ikke om, sier Vikane.

Ønsker høyere aldersgrense

Utenfor et annet telt sitter Silje Bergsnev (21) og drikker dagens første øl.

— Hvorfor drikker du på festival?

— Jeg kan svare at det handler om norsk kulturarv og alkohol, eller at kombinasjonen fint vær, øl og konserter er bra. Det er ikke det samme uten alkohol. Det har blitt en tradisjon å høre på konserter med en øl i hånden. De som bor i teltet ved siden av oss, tok sin første øl klokka sju i dag tidlig, sier hun.

Hun jobbet som frivillig tirsdag kveld, og fikk se mange overstadig berusede ungdommer.— Jeg så veldig mange som var altfor fulle. De hang over disken, snøvla og klarte nesten ikke å gå. De var ikke ufine mot meg, men de var tydelig altfor fulle, forteller hun.

Nå er aldersgrensen på campen 16 år. Det synes Kathrine Thun er for lavt.

— Jeg har sett flere 16-åringer som blir altfor fulle her. Det burde være 18-årsgrense på festivalcampen. Jeg hadde ikke likt om lillebroren min var her, det blir mye drikking, sier hun.

Presseansvarlig Gaute Drevdal forteller at de vurderte å sette opp aldersgrensen for en stund siden.

— Ja, vi har hatt løse diskusjoner om å heve aldersgrensen. Men vårt kjernepublikum er på 19 år. Om vi tar bort ungdommer på 16 og 17 år, blir vi en betraktelig mindre festival. Hove er et trygt sted å være for festivalopplevelser i den alderen, sier han.