KRISTIANSAND: Fædrelandsvennen kårer for tiden "tidenes sørlandslåt". Torsdag ble de ti finalistene klare, og engasjementet har vært stort i etterkant. På sosiale medier går debatten, og mange reagerer på at det kun er to kvinnelige artister blant kandidatene som ble stemt fram av kulturpersonligheter fra Sørlandet.

Fylkesmann i Vest Agder Ann-Kristin Olsen var blant dem som reagerte på Facebook.

— Hadde jeg deltatt ville jeg hatt flere kvinnelige artister med, sier hun til Fædrelandsvennen, og mener fordelingen er for skjev.

— Handler om musikk

— Jeg ser ikke problemet, sier artisten Hilde Hefte, som var har vært med på å stemme fram de ti finalistene.

— Det har ikke vært mange kvinner som har gjort seg bemerket her nede. Da kan jeg ikke helt se argumentene til de som reagerer. Det handler om musikk, ikke kjønnskvotering, sier Hefte.

— For meg er lista blitt veldig ok. Den viser stor bredde, sier hun.

Tørst tok teten

Anne Marie Almedal og Helene Bøksle er de eneste kvinnelige artistene som er nominert. Låtene "Himmelblå" og "Lys til nattsvart jord" er begge bare noen få år gamle. Det er ikke tilfeldig, mener Henriette Falkum. Hun er nestleder i AKKS Kristiansand, som jobber med å synliggjøre kvinner i musikkbransjen. Falkum bemerker at kvinnelige artister først har kommet skikkelig på banen i sør de siste årene.

— Jeg synes Marte Wulff burde vært på lista, men ellers har det ikke vært så mange andre kvinnelige artister som har hevdet seg på Sørlandet. De har nok gjemt seg litt bort, men det har tatt seg drastisk opp i det siste, sier hun.

Tørst, Helene Bøksle og Secret Garden slåss om ledelsen i avstemningen etter den ble lansert torsdag morgen. Du kan stemme på vår Facebook-side helt fram til tirsdag formiddag.