OSLO: "Det er Moses som er opphav til navnet på huset Arken på Rodeløkka i Oslo, hevder historieformidler Leif Gjerland i Østkantavisa.

Gjerland skriver ukentlig om byggverk med herskapelig utseende og spennende historier. Uka før påske var trehuset fra 1875 i Fjellgata 13 omtalt i spaltene.

Moses?

For å omgå bygningsloven og oppnå tre etasjer, selv om det kun var tillatt med to etasjer høye hus etter , fikk det gamle trehuset bygget en rekke kvistværelser på toppen, såkalte "arker" , og indremisjonspresten J. Storjohann holdt sin "Haandgjerningsskole for Piger" i dette huset i 1876. Og så skriver historieformidleren:

"Men det er Kristiania Indremisjon som, på grunn av alle arkene på taket, navnsetter huset "Arken" og tolker den bibelske sjøfarer Moses inn i navnet."

Fvn.no tipper det er Noa, som også skal ha bygget og seilt en ark en gang i tiden, historieformidleren kan ha tenkt på.

Ung sjøfarer Dersom Moses skal tilregnes sjømannskap av noen grad, må det "utvidede sjøfarerbegrep" tas i bruk.

Som spebarn ble Moses nemlig satt på Nilen i en kiste av papyrusrør, og funnet av Faraos datter lenger nede langs elvebredden. Hele seilasen kan kanskje ha tatt noen minutter.

Moses kan i beste fall kalles sjøbunnsfarer , idet han ledet israelsfolket tvers over Rødehavet, her fra 2. Mosebok kapittel 14 :

"Da rakte Moses hånden ut over sjøen, og Herren sendte en sterk østavind som blåste hele natten, så vannet drev bort, og det tørre land kom fram. Vannet skilte seg, og israelittene gikk tvers igjennom sjøen på tørre bunnen , mens vannet stod som en mur på begge sider."