Nils Gaups store drama «Kautokeino-opprøret» skulle egentlig ha premiere i neste måned. Mikkel Gaup, Mikael Persbrandt, Nils Peder Isaksen Gaup, Bjørn Sundquist, Jørgen Langhelle og Stig Henrik Hoff er blant navnene på rollelisten.

Men denne uken kom meldningen om at den istedenfor skal være åpningsfilm på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) 16. januar til neste år. Vanlig premiere blir to dager etter.

Ikke kopi

— Hvorfor denne lange forskyvningen?

— Vi går for TIFF i januar, for vi fikk i utgangspunktet ikke ferdig kopi til august. Og da vi uansett måtte utsette premieren, var Tromsø det mest åpenbare stedet for oss å lansere filmen, forklarer presseansvarlig Jarle Namtvedt i Sandrew Metronome Norge, som distribuerer filmen.

50 millioner

Filmen har et budsjett på over 50 millioner kroner og handler om Kautokeinoopprøret, som var et samisk opprør i Kautokeino prestegjeld i 1852. Handelsmannen og lensmannen ble drept, og sognepresten pisket av opprørerene. To av opprørerene ble henrettet. Distributøren mener at Tromsø dermed er et svært passende sted å lansere filmen.

— Filmen har handling fra landsdelen og vi vet også at store deler av befolkningen der oppe venter spent på filmen. Vi tror og håper derfor at vi kommer til å få en flott velkomst av publikummet der oppe.

Vil ikke ha november

Norske filmlanseringer har ligget i dvale fra tidlig sommer til i midten av august. Nå til høsten kommer det derimot et nytt ras av filmer.

— Vi har også flyttet premieren så pass langt frem med tanke på at det er mange andre norske filmer som har premiere i høst, sier Namtvedt.

Det siste alternativet hadde vært november, men dette er ikke betraktet som en veldig god måned å lansere film i.

— Det blir for tett opp mot jul og folks forberedelser til høytiden, så da var vårt valg om Tromsø i januar til neste år veldig enkelt, sier Jarle Namtvedt.

PS: Filmen het opprinnelig «Kautokeino 1852» men ble i vinter endret til «Kautokeino-opprøret». Grunnen var at for de fleste sa ikke årstallet noe som helst. Det hadde ingen betydning før man visste hva filmen handlet om og satte ting i historisk perspektiv, sier distributøren.