Kristiansand: Det satt fra første til siste stikk med Vamp på scenen i Agder Teater.

Nå blåser bandet ut på norgesturné og her er det bare til å la seg rive løs og fly høyt med vinden.

Agder Teater hadde satt inn fire ekstra stolrader for å kunne imøtekomme oppmøte av publikum, og det var et bredt spekter som hadde møtt opp for å ta imot haugesunderne. For Vamp når fram til mange, og spiller ikke kun for en «klasse» mennesker. Vamp er en klasse for seg. Kom inn den som vil.

Bandet hadde på sitt program en god forening av gamle og nye Vamp-låter, og konserten ble rammet inn med god lyd og en lyssetting som var balansert og musikalsk.

Vamp kan vise til fire spellemannspriser for sine gjennomarbeidede plater. Men det er på scenen at Vamp får utfolde seg til fulle. På scenen henger Damoklessverdet i et tynt hestehår. Her lever musikken og her kan det uventede få oppstå.

Vamp evnet å gi en solid gjennomført konsert med rom for improvisasjon og musikalske utspill. Gruppen mestrer balansegangen på kanten av det ventede og uventede i musikken.

Øyvind Staveland trakterer fela til bristepunktet og så litt til — og det bærer. Staveland drar sitrende toner ut av trekkspillet og blåser liv gjennom sine fløyter som gir musikken den keltiske klangfarge og stemning som allikevel er vampsk. Carl Øyvind Apeland er en bunnsolid bassist. Sammen med Stein Inge Brækhus på trommer fikk Apeland utfolde seg i låten «Harry» og leverte glitrende basspill av ypperste klasse. Gitarist Torbjørn Økland behersker sin kunst fra det virtuose til det ytterst intenst sarte, og med sitt avbalanserte trompetspill skapte han et rom av stemningsklanger.

Vidar Johnsen har et personlig uttrykk men er likevel gått inn som en del av gruppen. Johnsen fremfører gamle Vamp-låter som vi kjenner dem, men med sin egen stemme. Sammen med Helge Lilletvedt på tangenter ga han en sterk fremførelse av «Denne uro» som satte lydhørhet i publikum.

For til tross for rivende stemning og stående trampeklapp var lydhørheten i publikum sterkest. Vamp har ikke bare et fargespekter av musikalsk uttrykk, men også sine lyriske og poetiske tekster. Tekst og musikk utfyller hverandre. Vamp er en symbiose av ordet og musikken, og deres uttrykk er universalt. Det når inn til alle som tør åpne seg for det.

Av Morten Stene

Agder Teater lørdag kveld

Konsert

Siste stikk turné 2006

Vamp

Øyvind Staveland, fele, bratsj, trekkspill, fløyter og vokal

Carl Øyvind Apeland, bass

Torbjørn Økland, gitar, mandolin, bouzouki og trompet

Vidar Johnsen, vokal og gitar