OSLO: Låten «Vibira» framført av Tre Små Pønkere er en gavepakke til mobbere, sier to av landets fremste eksperter på mobbing til Dagbladet.

«Æ håp du vil blø, æ håp du vil blø. Æ vil ha dæ bort og det sabla fort. Knuses til støv, ja knuses til støv», heter det i sangen. «Det e din egen feil, ja sjekk i et speil. Der ser du no’ stygt, det e slettes ikke trygt», heter det i en annen strofe.

– Det finnes tusenvis av barn som mobber andre barn. Nå kan de bruke teksten som et mobberedskap, de kan synge den mot andre og komme unna med at de bare synger på en tekst som er populær, sier Reidar Thyholdt, som er psykolog og tilknyttet den internasjonale anerkjente mobbeeksperten Dan Olweus.

Professor Erling Roland ved Senter for atferdsforskning mener teksten bryter med holdningene vi skal få inn hos barn og unge.

– NRK bør stoppe dette umiddelbart, og skamme seg. Dette er medieprostitusjon, og noe NRK gjør for å få høye seertall, sier Roland.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) er enig med mobbeekspertene. Han mener teksten er i strid med arbeidet mot mobbing.

NRKs leder av barne— og ungdomsavdelingen, Kalle Fürst, avviser kritikken og sier artistene synger om sin hverdag i god punk-tradisjon. Han er bekymret for hvordan kritikken fra mobbeekspertene kan påvirke artistene.