Fredag har Soderberghs krimkomedie «Ocean’s Thirteen» norgespremiere. Den tredje filmen om Danny Ocean og gjengen hans skapte bølger allerede i Cannes – nesten hele stjernegalleriet var på plass på den røde løperen. George Clooney, Matt Damon, Brad Pitt, Andy Garcia, Don Cheadle og Ellen Barkin skinte om kapp med middelhavssolen. Milevidt utenfor konkurranse, men hvem husker vel en rumensk gullpalmevinner, når skuespiller George Clooney uttaler til en samlet filmpresse at denne røverhistorien i bunn og grunn handler om fred?

Tilbake til Cannes

Det er ikke første gang Steven Soderbergh erobrer den franske Rivieraen. Det var i grunnen her det tok av for regissøren med svenske aner. Soderbergh kom til Cannes med lavbudsjettfilmen «Sex. Lies and videotape» i bagasjen og reiste derfra med selveste Gullpalmen i kofferten. I tillegg fikk hovedrolleinnehaver James Spader med seg en palme hjem.

En Oscar-nominasjon for beste manus var heller ikke å kimse av. Dermed var Steven Soderbergh etablert som en av sin generasjons mest lovende filmskapere.

Deretter fulgte filmene på rekke og rad – «Kafka» med Jeremy Irons, «King of the Hill» med blant andre Elizabeth McGovern og Adrian Brody og «Out og Sight» der George Clooney dukker opp på rollelisten.

Men først i 2000 oppnådde Soderbergh den store suksessen. Da kom både «Erin Brockovich» og «Traffic». Året etter ble han den første regissøren på over 60 år som ble nominert til Oscar for to forskjellige filmer samme år. Han henter sin første, og hittil eneste, gylne statuett for filmen om narkotrafikken mellom Mexico og USA. Samme år begynte han å jobbe med en ny versjon av Rat Pack-klassikeren «Ocean’s eleven» sammen med filmkompisen George Clooney.

Alle gode ting...

I 2004 kom oppfølgeren «Ocean’s twelve» og nå er den tredje i serien klar for verdens kinoer. «Ocean’s thirteen» har verdenspremiere i dag og har allerede mottatt positive anmeldelser.

«Så mild som en god mojito og så elegant som en Armani-dress», er noen ordene tidsskriftet Variety bruker om filmen. Og selv om TVNorges Brita Møystad Engseth begynner å bli lei, skriver hun blant annet: «Dette ville vært blendende kjedelig om det ikke var for at Steven Soderbergh skyter hver scene med Brad og George som om de skulle være fashion spreads i Vouge – dressene er skreddersydde, skjortene utsøkte og fargekombinasjonene perfekte».

De to første filmene om Danny Ocean har til sammen spilt inn nesten 800 millioner dollar. Det er sånt som kalles suksess.