KRISTIANSAND: — Vi fikk forespørsel om å hjelpe filmselskapet med å finne de rette innspillingsstedene for filmen. De falt pladask for Lista da vi viste dem stedet, forteller filmprodusent Odd Hynnekleiv.

Sammen med Bjørn Furuborg har han brukt den siste måneden til tysk filminnspilling i Farsund og på Lindesnes. Begge har hatt tittelen location manager.

Filmen «Fjorde der Sehnsucht» (Lengselens fjorder) skal gå på den tyske tv-kanalen ZDF til høsten.

— Handlingen i «Lengselens fjorder» er lagt til Lindesnes og Farsund, men filmens første scener er fra Kristiansand. Her kommer filmens hovedperson i land før han reiser videre, forklarer Hynnekleiv.

Kort fortalt handler filmen om to mennesker som finner tilbake til hverandre årevis etter at de hadde et forhold. En tysk dyrlege bosatt på Lista får et hjerteinfarkt og dør. Under begravelsen treffer datteren hans igjen sin eks-kjæreste fra mange år tilbake.

Fem millioner seere

Tv-kanalen ZDF kan sammenlignes med NRK i Norge. Hver søndag kveld utover høsten viser de romantiske filmer, ofte preget av flotte naturomgivelser. Det gjennomsnittlige seerantallet ligger på rundt fem millioner.

— Dette er virkelig god reklame for både Sørlandet og Norge, konstaterer Hynnekleiv.

Det er filmselskapet Trebitsch Entertainment som produserer filmen for ZDF. Kostnadene ligger i overkant av ti millioner norske kroner.

Serien med romantiske filmer har blitt spilt inn på mange forskjellige eksotiske steder rundt omkring i verden. «Lengselens fjorder» skulle egentlig bli spilt inn på Sicilia i Italia, men i siste øyeblikk bestemte tv-selskapet seg for å legge handlingen til Norge i stedet for.

— Filmcrewet kom faktisk direkte fra Sicilia til Lindesnes. Alt var klart for innspilling der nede, men valget falt altså på Norge i stedet for, sier Odd Hynnekleiv.

Bjørn Furuborg er ikke overrasket over at filmselskapet var fornøyd med Lista som innspillingssted.

— Listas natur er som et Norge i miniatyr. Du har fjell, fjorder og flatt landskap. Naturen der står ikke tilbake for noen av de andre stedene denne filmserien har blitt spilt inn, forteller han.

Godt samarbeid

Tyske filmselskaper jobber ofte etter en litt annen oppskrift en de norske, men både Furuborg og Hynnekleiv sier at samarbeidet har gått smertefritt.

— De er ualminnelige hyggelige folk. Det har vært et flott samarbeid, og det frister til gjentakelse. Mange sier at tyskere ikke har humoristisk sans, men det stemmer i hvert fall ikke med denne gjengen, smiler Furuborg.

Hovedrolleinnehaver Christian Wulff (68) fikk i går æren av å spille inn filmens første scener på siste innspillingsdag. Opptakene foregikk på ferjeterminalen, fiskebrygga og i Nodeviga. Wulff er svært fornøyd med oppholdet på Sørlandet

— Det har vært en flott opplevelse å spille inn film på Sørlandet. Naturlandskapet her er helt fantastisk. Jeg har også fått et veldig positivt bilde av folkene jeg har truffet, forteller den tyske skuespilleren.

Filmen vil i første omgang kun bli vist på tyske tv-skjermer, men Bjørn Furuborg håper at den med tid og stunder kan bli vist i Norge.

— Jeg vil jobbe aktivt for at filmen blir vist på NRK eller TV 2, sier han.