— Vi håper staten i fremtiden kan være med å bidra. Dermed vil dette bli levelig og vi slipper å slite oss ut, sier Svein Inge Olsen og Kai Erland.

De to har jobbet med Protestfestivalen i syv år, og basert seg på støtte fra kommunen, fylket og private sponsorer.

Nå drømmer de om en tredeling hvor kommunen, fylket og staten bidrar med 400.000 kroner hver.

— Vi fikk avslag fra Kulturrådet i sommer. Begrunnelsen var at vi "ikke ble prioritert innenfor rammene", sier Svein Inge Olsen.

De har fremdeles inne en liten søknad hos Kulturrådet om tilskudd til enkelte av litteraturarrangementene. De får imidlertid ikke støtte til hele festivalen fordi Kulturrådet har problemer med å plassere festivalen i en bestemt kategori.

— Vi mener Kulturrådet i dag har gode muligheter for å gi støtte til en festival på tvers av ulike sjangere, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Randi Øverland (Ap).

Neste år vil imidlertid Kulturdepartementet ha en gjennomgang av Kulturrådet. Øverland antyder at det i den forbindelse kan komme endringer i regelverket.

Ildsjelene bak Protestfestivalen synes det er merkelig at folk som jobber i statsapparatet snakker om hvor flott festivalen er, men likevel ikke gir den støtte.

— Kommersielle festivaler får støtte år etter år. Vi som er anti-kommersielle får ingenting fordi vi liksom ikke passer inn noe sted. Det er merkelig, sier Kai Erland.

De to ildsjelene er stort sett fornøyd med avviklingen av årets festival.

Alle debattene har vært godt besøkt. Konsertene derimot er ikke så godt besøkt. Dette til tross for god annonsering.

HEIDI DITLEFSEN

OG HELENE TØNNESSEN