Fenomenet «Kamelskyer» oppstår når den første sanden blåser opp før det blir uvær, får vi vite gjennom en beduin i Thorvald Steens nye bok ved samme navn.

Romanen veksler mellom to parallelt løpende fortellinger. Vi møter Erik Lindholm, forfatter, gift med Anne, sammen har de en datter på syv år. Han er glad i sin kone, men har en underlig fornemmelse av at noe er galt i forholdet. Da han overraskende får beskjed om at han har fått et reisestipend, oppmuntrer Anne ham til å reise, og mistanken om at det er en annen mann i bildet forsterkes.

Han drar til Lisboa for å skrive. Der treffer han en ung engelsk journalist ved navn Cecilia, som han etter eget utsagn blir forelsket i. Hun på sin side har et sterkt ønske om å få et barn. Det uunngåelige skjer mellom de to. Da Cecilia har et oppdrag i Syria følger Erik med til Damaskus der han kommer over en Saladin-biografi som han blir helt oppslukt av.

Den andre, og atskillig mer spennende del av boken handler om Saladin, den muslimske sultanen som kjempet mot kristendommen/ korstogene på 1100-tallet. Han var en hard stridsherre, men mildnet med årene.

Thorvald Steen har brukt Saladins forsonende ord: «Større enn kjærligheten er tilgivelsen», som bindeledd mellom den norske forfatteren og det store forbildet i den islamske verden, men jeg synes ikke det fungerer perfekt.

Beretningen om Saladin er fascinerende, mens Eriks historie virket en anelse vag og lidenskapsløs. Sett under ett, ble det en kontrastfylt og fargerik bok.

Hannelore W. Langstrøm

BOK

Kamelskyer

Forfatter: Thorvald Steen

Roman

Forlag: Oktober