«Populærmusikk fra Vittula» ble en enorm bestselger ikke bare i Sverige, i vårt land har den solgt i over 100.000 eksemplarer. Så ble selvfølgelig boken til film som nå gjør suksess på norske kinoer. Slikt skal godt gjøres å følge opp.

Det tok da også fire år før Niemi kom med bok nummer to. Noen Vittula 2 er denne boken avgjort ikke. Vi befinner oss nå for det meste ute i verdensrommet i en fjern fremtid og så langt fra «fittemyra» i Tornedalen som det vel går an å komme.

Rundt omkring i verdensrommet befinner det seg et utall av merkverdige skapninger som reiser, jobber, fester eller ikke gjør noe som helst.

Og forfatter Niemi prøver så godt han kan for at leseren skal få seg en god latter i selskap med disse særpregede vesener.

For denne leser blir det med å dra på smilebåndet noen ganger. Selv om boken både er lettlest og til tider ganske underholdende blir humoren denne gang altfor overtydelig.

Noen science fiction-forfatter blir nok Mikael Niemi knapt. Det skinner klart gjennom når han forsøker seg med underfundig grubling bare for å fremstå som en platt kåsør. Han skriver avgjort best om det selvopplevde.

Og i verdensrommet har han tydeligvis enda ikke vært.

Torbjørn Trysnes

Nedtur for Niemi

BOK

Knølhølet

Fortellinger fra verdensrommet

Forfatter: Mikael Niemi

Oversatt av Erik Krogstad

Forlag: Pax