KRISTIANSAND: Bak filmens visuelle og sterke uttrykk står en nyutdannet filmfotograf, Marius Matzow Gulbrandsen (30) fra Kristiansand. På Kortfilmfestivalen mottok han Norsk Filmforbunds Fagpris for foto. Prisen har ført til mange tilbud om nye oppdrag.

— Det er ingen tvil om at prisen har skapt interesse rundt arbeidet mitt som filmfotograf. Dette er en utrolig bra begynnelse. En fin måte å få innpass i bransjen på. Nå blir det lettere å få nye kontakter, sier han.

Filmen som er regissert av Hisham Zaman fra Kurdistan, kommer i nær fremtid til å bli vist ved andre internasjonale filmfestivaler. Onsdag ble den nominert til Amandapris, som deles ut til høsten.

Filmen handler om en gutt og hans far som flykter, og rører mange som ser den. Marius visuelle tolkning er med på å forsterke følelsene og stemningen i filmen.

I 1998 kom Marius inn på Den Polske Nasjonale Filmskolen i byen Lodz i Polen. Før dette jobbet han blant annet med lys i Idun Teater og frilans på Agder Teater. Interessen for foto begynte med at han fikk et Nikormat kamera av sin far, men det var under siviltjenesten i NRK at han bestemte seg for å bli filmfotograf. Han forteller at den polske filmskolen har en lang og innholdsrik tradisjon. Den ble opprettet i 1948, og er et slags politisk fristed for studenter og elever. Kjente navn som Polanski lagde sine første filmer der.

— Den gamle østblokken har alltid interessert meg. Jeg husker jeg så russiske eller polske filmer på tv med stor interesse. Det var ikke spesielt fordi jeg var interessert i film, men fordi det var noe i disse filmene som skapte en stemning inni meg. Jeg har alltid vært veldig melankolsk, forteller han.

Selve utdannelsen har tatt fire år, men Marius har bodd i Lodz i sju. Han har i denne tiden også filmet for andre studenter, til workshops og deltatt i internasjonale studentkonkurranser som for eksempel i studentdelen av Cannes der han har deltatt to ganger. Der ble Marius sin film tatt ut som en av de 20 beste med 1300 innsendte filmer.

Etter Kortfilmfestivalen reiste han tilbake til Polen, men er snart ventet tilbake i hjembyen. I oktober håper han på å bli ferdig med hovedoppgaven og diplomfilmen sin.